Здравейте, Гост [Логин]
Територия на истината и свободното слово

Агора

Здравей Гост 

Сгъсти или разшири описанието.

Здравейте, публикуването в този форум изисква регистрация.

Страници: [1]
Автор Заглавие:Некои съображения относно статиите в рубриката "Диагнозите ми"
vuychoto
Новак
Публикации: 18
Пост Некои съображения относно статиите в рубриката "Диагнозите ми"
на: November 22, 2011, 17:22

Към поредицата "За частната собственост, семейството и държавата - не по Енгелс" искам само да отбележа, че никой няма как да прочете британската конституция, поради простия факт, че Великобритания е една от малкото (ако не и единствената) цивилизована страна, която просто...няма конституция. Да, Обединеното Кралство няма такъв документ наречен "Конституция", поради исторически стекли се обстоятелства, може би на първо място поради това, че парламентаризма е измислен в тази страна и практиката да има основен закон (Конституция) не е била позната. Това обаче не пречи тази страна да е с едни от най-сериозните закони и още повече те да се прилагат доста стриктно. Но както се казва къде са те, къде сме ние...

Най-накрая доживяхме! Честито!!!

Георг-
и-
Ифанд-
иев
Администратор
Публикации: 613
Пост Отговор на : Некои съображения относно статиите в рубриката "Диагнозите ми"
на: November 22, 2011, 17:43

Великобритания е първата конституционна монархия. Тя официално е такава от ХІХ век. Но първият опит за конституционно устройство е "Магна Карта" от ХІІІ век. Конституционните принципи са приети след Гражданската война от средата на ХVІІ век. Единственото вярно в дописката на vuychoto е, че за разлика от други страни, Британската конституция не представлява един единствен документ, а е регламентирана в няколко законови акта. Германският професор Хелмут Вебер формулира това с едно изречение: „Британската конституция се състои от само едно правило. Самото то прокламира върховенството на Парламента.“ (“Who Guards The Constitution?” by Prof. Dr. Helmut Weber, English version of a paper, Centre for British Studies, Humboldt-Universität zu Berlin, 1999 г., стр. 2.)

vuychoto
Новак
Публикации: 18
Пост Отговор на : Некои съображения относно статиите в рубриката "Диагнозите ми"
на: November 24, 2011, 23:03

Далече съм от мисълта да поучавам когото и да било по какъвто и да било въпрос, просто ми се стори интересно да отбележа, че Великобритания няма един такъв документ, който ние знаем като и наричаме"Конституция". А иначе най-кратката писана конституция е тази на САЩ: състои се от 7 члена и 27 поправки а най-дългата е тази на Индия: състои се от 444 члена, 12 раздела и 94 поправки! А българската конституция включва 169 члена и 3 поправки до момента. Общо взето виждате, че и конституцията ни е средна работа.

Най-накрая доживяхме! Честито!!!

vuychoto
Новак
Публикации: 18
Пост Отговор на : Некои съображения относно статиите в рубриката "Диагнозите ми"
на: November 24, 2011, 23:10

А, забравих да добавя, че също както "конспиратор" не означава, че това е човек който спира кон, така и "конституционна монархия" не означа че това е монархия, която има конституция, а просто форма на държавно управление, при което ролята на държавен глава се изпълнява от крал или кралица. Както се казва: "благодаря за вниманието".

Най-накрая доживяхме! Честито!!!

Страници: [1]
Mingle Форум by cartpauj
Версия: 1.0.33.2 ; Страницата заредена за : 0.048 секунди.


Анкета:

Редно ли е 27 лета след промените все така да ни ръководят и поучават комунисти, ченгета, московски възпитаници, номенклатурни рожби учили на Запад, и нагаждачи?

View Results

Loading ... Loading ...