Здравейте, Гост [Логин]
Територия на истината и свободното слово

Агора

Здравей Гост 

Сгъсти или разшири описанието.

Здравейте, публикуването в този форум изисква регистрация.

Страници: [1]
Автор Заглавие:За членството в БКП
nimitev
Напреднал
Публикации: 62
Пост За членството в БКП
на: September 6, 2013, 09:58

Навлизайки в тази тема,искам да заявя: не съм членувал в БКП/никой и не ми е предлагал да стана член/,не са били такива нито родителите ми,нито техните родители,нито имам такива роднини-лели,вуйчовци,братовчеди/.
Зная,че темата е много деликатна,но реалностите са такива - едни са били,други -не!Всеки постъпил там е търсил матариалната полза.
В съзнанието ми са останали два ярки спомена.Първият е от година-две след събитията в Чехословакия - 1968-69-та.Майка ми беше начална учителка и всяка година участваше с класа си в т.н. училищни прегледи на Народното творчество.При един такъв случай е била поканена от столична журналистка да представи сценката с класа си на Националния преглед в София.От училищното ръководство,обаче не я одобрили,защото НЕ БИЛА ПАРТИЕН ЧЛЕН!
Същата вечер баща ми вечеряше сам на масата в малката ни кухня/беше се върнал със "Симсон"-ката от обиколка в близките села.Работеше като инкасатор във ВиК/.Майка ми разсказа за случката и добави,че мисли да кандидатства за членство в партията - било и омръзнало да бъде ощетявана.
Като чу това,лъжицата в ръката на баща ми замръзна пред устата му.Върна я обратно в паницата,преглътна и каза с леден глас: "Ако направиш това,кракът ти в този дом няма да стъпи повече!"
И разговорът приключи.
Другият ми спомен е от 1984 година,предпоследната от следването ми.От моя колега,вече покойник, д-р Вельо Хаджиев /смъртта го застигна като директор на Районната Здравно Осигурителна Каса в Петрич /,разбрах,че през една от изминалите нощи е имало ритуално партийно събрание,на което са приети определени студенти за членове на БКП.
Бях много изненадан от факта,че това е станало през нощта!Тази практика на нощните сборища на комунистите изглежда все още съществува,без да знам защо.
Та усетих,че Вельо беше раздразнен,че не е бил сред приетите.
За себе си съм наясно,че драпащите за членство в БКП са преследвали единствено ПРИВИЛЕГИИ.
Но не всеки можеше да го огрее - проучванията са били до "9-то коляно"

Николай Митев

E.
Начинаещ
Публикации: 34
Пост Отговор на : За членството в БКП
на: September 6, 2013, 11:34

http://www.blitz.bg/news/artikle/220816

E.
Начинаещ
Публикации: 34
Пост Отговор на : За членството в БКП
на: September 6, 2013, 11:37

http://www.blitz.bg/news/article/220816 Извинявам се за горната грешка.

Страници: [1]
Mingle Форум by cartpauj
Версия: 1.0.33.2 ; Страницата заредена за : 0.063 секунди.


Анкета:

Редно ли е 27 лета след промените все така да ни ръководят и поучават комунисти, ченгета, московски възпитаници, номенклатурни рожби учили на Запад, и нагаждачи?

View Results

Loading ... Loading ...