Здравейте, Гост [Логин]
Територия на истината и свободното слово

Агора

Здравей Гост 

Сгъсти или разшири описанието.

Здравейте, публикуването в този форум изисква регистрация.

Страници: 1 [2]
Автор Заглавие:За криптоевреите
Георг-
и-
Ифанд-
иев
Администратор
Публикации: 634
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 00:42

Дядото на Горбачов по бащина линия се казва Андрей Моисеевич Горбачёв. Прадядо му – Моисей Андреевич Горбачёв. Обаче, по руските села, особено през крепостничеството, е имало обичай да кръщават децата със старозаветни имена. Същото се е наблюдавало сред чернокожите в САЩ. Навярно поради легендите за „египетско и вавилонско робство“. Тоест, това не означава кой знае какво.
Моминската фамилия на майка му е Гопкало. Тя е била украинка. Това е един от центровете на хазарството, но...

Георг-
и-
Ивано-
в
Начинаещ
Публикации: 35
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 14:48

Аз пък си мислих, че единствено Горбачьов не е евреин от съветските императори, то се оказа и той такъв.

Е, все пак става дума за скритите евреи, няма как да разберем евреи ли са или не, нали за това са скрити.

То и Бойка Борисова е българка, ама много не и личи - няма разлика от (крипто)евреите.

kurt
Начинаещ
Публикации: 31
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 17:57

Цитат от Николова на April 19, 2013, 18:41
Гари/Войнщейн-по баща/Каспаров

Здравейте г-жо Николова.Не можах да се стърпя да не Ви репликирам по повод бащиното фамилно име на Гари Каспаров.Като шахматист любител съм се интересувал от историята на шаха и според прочетеното фамилията на баща му е Вайнщайн.Когато Каспаров пробива сред силните играчи(а това го прави още като тинейджър),то друг известен съветски шахматист,също евреин-Михаил Нехемиевич Тал,в разговор споделя ,че Гари играе вече толкова добре,че може да носи фамилията на баща си.Въобще Тал е известен не само с красивата си игра,но и с чувството си за хумор.Неслучайно е бил приятел с Боби Фишер(а Фишер не е допускал никой така лесно близо до себе си) и това значи много.Вече тежко болен Тал невероятно слаб е намирал сили да се шегува със самия себе си-благодарял е на тези,които го поздравяват за това че са го познали.Въобще винаги ми е било любопитно защо толкова много силни шахматисти и дори световни шампиони са били евреи -вземете Щайниц,Ласкер,Ботвиник(твърд сталинист,изключително антипатичен като човек,но създал школа,води се за "учител "на Каспаров та дори и на руснака Карпов),споменатите Тал и Каспаров,Фишер.Или от другите известни гросмайстори-Бронщтейн(почти адаш с Троцки,но нелюбим на властта в СССР ,дълги години "невъездный" както на руски са наричали тези,на които не е било разрешено да напускат соц.концлагера и то защото не е подписал осъдителното отворено писмо срещу "изменника" Корчной-също евреин!Също Полугаевский,Гелфанд,Шамкович,Щеин,от по-старото поколение-Рубинщейн,Яновски,Шлехтер и т.н. списъкът е дълъг.Вероятно са следвали указанието на техните "мъдреците" от протоколите да окупират всички интелектуални дейности.За соцшахматистите - възможността да пътуват на Запад е била също привлекателна.
За Каспаров като шахматист могат да се кажат само суперлативи,но е известен неговия конформизъм(въпреки напъните му като политик да се изкара дисидент и репресиран от обкръжението на Карпов)-членството му в КПСС и близостта му с Ротшилдови.Пълна противоположност на Фишер - винаги против властта,преследван по целия свят и обявен за антисемит,сам забранил на авторите на еврейската инциклопедия да впишат името му в нея,починал немил-недраг в далечна Исландия.

kurt
Начинаещ
Публикации: 31
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 18:10

Съжалявам нещо съм объркал при боравенето с клавиатурата, а и ако админа счита постинга ми за шаха и евреите за ненужно отклонение от темата, може да го дилейтне...

Никол-
ова
Pro
Публикации: 266
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 18:18

Здравейте Kurt, благодаря за уточнението. Грешката е вярна и има обяснение. Данните взех от руски източник
- преписала съм буквално името от там.
Поздрави!

Георг-
и-
Ифанд-
иев
Администратор
Публикации: 634
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: April 20, 2013, 18:42

Здравейте, драги Курт, и как сте?
Имах шанса да поговоря съвсем кратко с Михаил Тал, когато гостуваше тук и даде сеанс на игра срещу не помня колко, но поне трийсетина дъски. Пред едната седеше една шестгодишна сладурана - Антоанета Стефанова.
През 1989 г., когато бях безработен и тук-там ми пускаха само неща, които други ги мързеше да вършат или нямаха качества да го сторят, взех интервю от Борис Спаски - също евреин. Той беше на първа дъска в германския "Solingen", а съперник му беше Иван Радулов от "Славия".
Първоначално бившият световен шампион отказа да разговаряме с аргумента, че никой няма да пусне интервюто в тукашния комунистически печат. Обясних му какво ми е дереджето и, че най-вероятно, интервюто ще излезе във вестник на чужди езици, който другарите умишлено оставят да изглежда по-свободен. Той кандиса и стана такъв разговор, че след няколко години, чрез бивша колежка от руската секция на "Софийски новини", ме свързаха с още един съветски еврейски международен гросмайстор - Марк Тайманов. Той искаше да включи моето интервю в своя книга.
Естествено, че се съгласих.
С това искам да изясня, че съм наясно с темата - донякъде.
През Х век българите хазари са прогонени от земите си. Писал съм за това. Повечето от тях остават без земя. Онези, които изповядват юдаизма, се концентрират в няколко основни области в днешните Русия, Полша, Латвия, Естония и дори Белорусия. Изолирани, отдадени изключително на занаяти, те слушат заповедите на равините. Синагогата е нещо като комунистическото ЦК. Впрочем, то е едно и също. Синагогата е водеща.
И равините ги убеждават да учат. Преди всичко да се специализират в три сфери. Първата - медицина, за да държат в ръцете си здравето на гоите.
Втората е правото - за да разполагат с имуществото на гоите.
Третата - изкуствата - зада определят духовността на гоите.
След време, с много пари и упоритост те завладяват тези области, особено в САЩ, СССР, пък и в Западна Европа. Повечето книгоиздателства, практически целият т. нар. шоубизнес и т.н. са във владение на евреи. Писал съм за тези неща в книгите си.
А шахматът и шашките били основното забавление на евреите в изолираните области. Това е причината. Представете си селце в областта Пале. Зимата продължава повече от шест месеца. Скука. И изведнъж чувате цигуларя да свири на покрива. Ето го "видението" на болшевишкия пропагандатор Марк Шагал.
А до бумтящата печка хазари, изповядващи талмудизма, играят шах.
Иде реч за... векове - поне два, че и повече.
Това е обяснението.
Не настоявам, че съм прав.
Например Спаски държеше да напиша, че той е "последний дедушка русского шахмата". Сторих го.

Поздрави и приятни почивни дни.
Моля да ме извините за грешките. Преди малко качих статия и съм капнал. Пък и имам хаир хабер, който, можеби скоро ще споделя с всички вас.

Velin-
Petkov
Новак
Публикации: 1
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: May 7, 2013, 19:19

Здравейте Kurt,
Защо толкова много евреи са сред най-силните шахматисти? Историята на популяризацията на шахмата и превръщането му в културен и спортен феномен е доста показателна затова как се случват нещата в действителност. Първо популяризиран като елитарно забавление за заможни, шахът става идеално средство за получаване на известност и препитание на много евреи. Пражкото гето дава Вилхелм Щайниц, това в Лодз Акиба Рубинщайн, Давид Яновски от Житомир, Савелий (Шаул) Тартаковер от Ростов на Дон и още и още. Всички поименно споменати, а и останалите следват горе долу сходен маршрут – гетото (не се отнася за богатия Тартаковер, който официално е и католик), Виена и след това известност и живот в Париж, Лондон или Америка. Само ще спомена, че президент на Виенският Шахматен клуб в края на 19 и началото на 20 век е някой си барон Алберт фон Ротшилд. Освен това започва издаването на чисто шахматна периодика, а доста от вестниците с голям тираж имат шахматна колонка. В големите казина на Монте Карло и Остенде, се провеждат турнири със значителни награди. Така шаха става популярно забавление, със съответните звезди. Много трудно пробиват на топ ниво състезатели без старозаветен корен. И така до създаването на организацията ФИДЕ и нейният девиз „Всички сме едно семейство” (gens una sumus)

Много бих се радвал ако г-н Ифандиев каже нещо повече за интервюто с Борис Спаски или ако е възможно да каже в коя книга е ползвано.

kurt
Начинаещ
Публикации: 31
Пост Отговор на : За криптоевреите
на: September 9, 2013, 15:08

Здравейте г-н Петков,макар и със закъснение Ви отговарям,защото темата ми е изключително интерестна - едва тия дни успях да открия две от книгите на Марк Тайманов,които притежавам,а те са "Вспоминая самых-самых..." издадена
през 2003г. и "Я был жертвой Фишера"-1993г.От тях първата е автобиоглафична и оставя твърде тягостно впечатление при четене-прегледах я набързо,чел съм я преди няколко години и е доста просъветска-както самият Ботвинник(за чийто ученик се представя и самия Тайманов) отговорил на въпроса какъв е той всъщност-евреин по произход,руски по култура(каквото и да означава това) и съветски по възпитание-почти същото може да се каже и за ученика му Тайманов.Та в тази книга има накрая поименен указател,в който напр. към името на Б.Спаски е указано на кои стр. се споменава-за съжаление никъде не става въпрос за негово интервю.Втората книга всъщност е малко книжле и е доста любопитно-може да се раздели на чисто шахматна част(шесте прокоментирани от автора партии от претендентския му мач с Фишер през 1971г) и публицистична част,разказваща за мача и за Фишер такъв,какъвто го е познавал Тайманов.Известно е че след катострофалната загуба с 6:0,спорткомитета на СССР е наложил доста санции на съветския гросмайстор-била е възприемана като предателство,недопустимо за един съветски шахматист да загуби със "сух"резултат от Фишер-отнемат му всички звания,които са му дали,не го печатат(Тайманов се е водил освен за пианист и за журналист-доста ленив мужду другото-в руската Википедия е дадена библиографията му и тя е само от 5 книги-освен споменатите две още две чисто шахматни-"Защита Нимцович" преиздавана 3 пъти и "Матч на первенство мира Карпов-Каспаров"86г,както и "Зарубежные втречи:из дневников шахматиста"изд.58г.-твърде малко за човек на 87г.,което не му пречи на 78г. да стане баща на близнаци от четвъртия си брак с жена,която може да му е дъщеря,но това вече е по специалността на Гр.Климов...).Та във въпросното книжле за мача с Фишер на стр.99 се споменава изказване на Спаски,явно извадка от негово интервю,но в него Спаски дава оценка за приключилия мач и е малко вероятно в интервюто му от 1989г.в България от г-н Ифандиев да се обсъждал мачът Фишер Тайманов от 1971г,но не е и невъзможно.Това е което успях да открия по темата,която е доста встрани от последните Диагнози в сайта,но ако г-н Ифандиев може да помести тук цялото си интервю със Спаски ще бъде чудесно-едва ли "Софийски новини"и то на английски го има архивиран в електронен вариант,но ака да,то просто един линк би бил достатъчен...

Страници: 1 [2]
Mingle Форум by cartpauj
Версия: 1.0.33.2 ; Страницата заредена за : 0.065 секунди.


Анкета:

Редно ли е 27 лета след промените все така да ни ръководят и поучават комунисти, ченгета, московски възпитаници, номенклатурни рожби учили на Запад, и нагаждачи?

View Results

Loading ... Loading ...