- Диагноза с Георги Ифандиев - http://diagnosa.net -

Дерипаска: Български премиер взимаше пари от Чорни

 

 

 

 

Руският олигарх Олег Дерипаска обвини Майкъл Чорни в подкупване на политици и организиране на рекет, съобщи „Гардиън“.

В понеделник Лондонският съд продължи предварителното изслушване на двете страни по спора за алуминиевия гигант „Русал“. Чорни твърди, че Дерипаска е присвоил неправомерно негов дял от компанията, оценен в иск на стойност 1.6 млрд. паунда. Според защитата на Дерипаска, двамата никога не са били партньори, а Чорни се е опитвал да изнудва клиента им за дялово участие е „Русал“. Британският съд насрочи старта на делото за месец април.

Адвокатите на Дерипска, поискаха съдът да вземе предвид, че Майкъл Чорни е извършвал „необясними плащания“ на израелския външен министър Авигдор Либерман и на…“бивш министър-председател на България“. Защитата се надява с изнасянето на същите факти, да подкрепи тезата си, че опитите на Чорни да придобие дялове на „Русал“ са извършени по криминален начин.

Дни преди това, в Израел приключиха разследващите процедури срещу Либерман за злоупотреба с власт, пране на пари, измама и притискане на свидетели. Според израелската прокуратура, Авигдор Либерман е получил, бидейки на държавна служба, повече от 1.2 мил. евро чрез „банкови сметки на трети лица и фиктивно регистрирани фирми без активна дейност“. Измежду щедрите „спонсори“ личи и името на Майкъл Чорни. За емблематичено се счита прехвърлянето на милиони към фирма, регситрирана на дъщерята на Либерман. Някои от фирмите, използвани за „пощенска кутии“. са регистрирани извън Израел. Споменават се Кипър и Вирджинските о-ви.

Сами се досещате, защо адвокатите назовават Либерман поименно, а бившият български премиер остава в сянка. Срещу първия се води разследване, което може да му коства поста и да го постави на съдебната пейка. В България никога нищо свързано с високопоставени политици не стига докрай. Изключението, би трябвало да споменем, е Стефан Софиянски, който фактически бе „оневинен документално“ от прокуратурата, повдигнала съвсем целенасочено недоказуеми пред съда обвинения. Заради това бившите, настоящите и бъдещите корумпирани държави ръководители в България, винаги ще остават в сянката на анонимността.

 

П.П. По време активното пребиваване на Майкъл Чорни, в България се смениха трима премиери:

1. Жан Виденов (1994-1997)

2. Стефан Софиянски (1997)

3. Иван Костов (1997 – 2001)

Иван Костов бе обвиняван неколкократно, включително и от самия евреин, че е получвал суми в размер на 200 хил. долара от него, чрез фирма регистрирана в Кипър на друго лице.