Здравейте, Гост [Логин]
Територия на истината и свободното слово

СЕМ ИЛИ ИЗКУСТВОТО ЗА ПОЛЯГАНЕ ПРЕД ВСЯКА ВЛАСТ – Част 1

 

 

 

 

 

 

 

Добре дошли в медийния диагностичен център. Това е територия, свободна от комунизъм, социализъм, фашизъм, нацизъм, либерализъм – изобщо – от идеологическите фрагменти на ционизма и насаждания от тази крайно националистическа теория, превърната в практика, интернационализъм. Тя е предназначена за личности, за хора нормални, без психически отклонения и без комплекси, незасегнати от индоктринация, и с отворено съзнание. Единственото място, в което се съобщава истината, цялата истина и нищо освен истината. Нещо, което нито една друга медия в този провален опит за държава не може да си позволи.

 

 

 

*    *    *

 

 

 

 

Напоследък всяка статия на лондонския всекидневник „The Financial Times“ започва с призив за материална подкрепа с думите: „High quality global journalism requires investment.“ Което ще рече: „Висококачествената световна журналистика изисква инвестиции.“

Всеки да го разбира, както желае.

 

 

 

 

*    *    *

 

 

 

 

„Най-удивителното и най-безчовечното в комунизма – това е

с нищо несравнимата му мрачност.

Климатът на комунизма е неприветлив и безчовечен…

Карел Чапек[1]

 

 

 

 

 

Комунистите убиха за пореден път. Разстреляха телевизионно предаване. С него умира и частица от тялото, от психиката, от рациото на неговия автор. Но духът му остава непокътнат. Няма как да го ликвидират. Или поне така си мисли той. Тоест – аз.

 

 

 

Кое е по-достойно?

 

 

 

Като е включил в програмаЕврокомпредаванетоДиагноза с Георги Ифандиев“, доставчикът на медийни услуги Еврокомнационална кабелна телевизия ООД, е допуснал предоставяне за разпространение на предаване, внушаващо политическа нетърпимост, с което е нарушил член 17, алинея 2 от Закона за радио и телевизия, в частта предавания, внушаващи политическа нетърпимост.

 

Това е записано в Акт № НД-01-146/22.05.2015 г. на Съвета за електронни медииСЕМ, подписан от Татяна Иванова Тодорова, старши инспектор в този своеобразен конвент. Като военно-полеви трибунал цензорният орган СЕМ издава присъди. Критериите, по които избира обвиняемите, не е известен. Защото няма такъв. Ясно е едно: те са осъдени предварително. Ако беше другояче, телевизиите щяха да спрат. Онези предавания, наричани „риалити формати“, са пълни с всичко, което би накарало човек не с изтънчен, а с нормален слух, да посегне към дистанционното на телевизионния приемник.

 

Няма да коментирам и грамотността, която личи в документа. Тя е повсеместна. Ако перифразираме поета, днес „грамотните у нас смятат за луди“. Свестнитесъщо. Но в това все пак имаме традиция

 

Нямам представа, дали на някой от вас му се е случвало подобно нещо. Не с телевизионно предаване, а да бъде отстранен или уволнен. Принудително. Опитах да преброя. На мен това ми е дванадесетото. От тях седем пъти съм бил уволняван, а пет предаването ми е било сваляно от програмите на кабеларките. В тези „телевизии съм бил каненбез изключение. Нито веднъж не съм подавал молба или заявление за назначение, нито съм изразявал желание за участие в тях. Просто така се случи.

 

Déjà vu. Да, този мач съм го играл и то многократно, както се убеждавате. Не успях да свикна. Не се срамувам да го призная. Преживявам го, но не като трагедия, а с погнуса. Чувствам се така, сякаш са нахълтали в дома ми и са откраднали нещо. Не скъпо, а ценно като спомен. Който е преживявал взлом на жилище или автомобил, може би ще ме разбере.

 

Но моят случай е бамбашка. Тъй като нямам договори с телевизиите, най-лесното нещо е да бъда пожертван. Все едно е щракване с пръсти.

 

Обаче медалът има и обратна страна. Не съм способен да постъпвам подло. И сега имам формалното право да махна с ръка и да продължа. Нали не наказват мен, а медията? Но не съм способен на това. Чувствам се отговорен. Ето защо очаквам размера на наказанието, за да видя как ще се издължа на телевизията.

 

Можех ли в сряда, 10 юни 2015 година, да навикам СЕМ така, както съм доказал, че съм способен? Има обстоятелства от кухнята на всяка дейност, които остават скрити за хората. Бях си тръгнал, понеже тъкмо това се оказа невъзможно. Един от собствениците се беше изправил като подобие на Раймонда Диен пред мен. За да ми внуши да дам дума: Няма да нападам медийната милиция на мисълта. За да я има телевизията и след мен

 

И без друго бях решил, че от края на юли ще сложа край на предаването. Тъй като, поради бамбашкия ми случай, щеше да се налага да се трудя и да плащам за това. Дано разбирате, какво искам да кажа. На мен никой не ми предлага 20 000 лева заплата. Тези доходи са завеликите“, вашите тъй желани и гледани любимци… „Интелектуалният елит“!

 

Излезе, че и тази моя сметка е била без кръчмаря. Изправена пред финансова принуда, медиятаизлиза в принудителна двумесечна отпуска от 1 юли“. Тоест, гледайки госта си Янко Янков, бързо трябваше да реша: Кое е по-достойно? Дали двамата да си тръгнем начаса? Или да довърша това и още две предавания до края на юни?

 

Предпочетох второто. Така за първи път ще мога да се разделя по човешки начин не само със зрителите, но и с гостите си през годините. Както и да спусна завесата на едно неочаквано приключение в пет серии, преминало през програмите на три кабеларки.

 

Всеки да приема това, като желае. За мен въпросът не е в телевизионната рубрика „Диагноза с Георги Ифандиев“, която дразнеше прекалено много негодници. А в замяна не се радваше на реципрочен ласкав прием. Поне не съм го усетил. Като изключа щедрото отношение на стотина души, които са се уверили в моята признателност към тях. Те имат тази възможност. Някои другишепане.

 

C’est la vie.

 

Въпросът не опира до живота и смъртта на едно телевизионно предаване. Нито до съдбата на неговия автор. Ако беше така, щяхме да сме щастливи. Става дума за нашето обезчовечаване. Който иска, да се засяга.

 

Гледах репортаж от Родопите. В него поп на средна възраст разказваше, че след четири години околните села в Смолянско ще изчезнат. Те и без друго вече почти не съществували. Защото взаимопомощта между хората сякаш се изпарила.

 

По-рано, когато някой започнел да строи къща, цялото село се притичало на помощ. Ако на друг разтоварят дърва за огрев пред къщата, всички от махалата се надпреварвали да се включат в прибирането им на сушинка.

 

Това вече не съществува, рече свещеникът. Помислих, че все едно говоря аз. И ме побиха тръпки. Колко сме отчуждени и самотни! Не мислите ли?

 

Изглежда на мнозина, в т.ч. и на чиновниците от СЕМ, им се струва, че България е втасала с всичко, процъфтява, преуспява. Та единствените проблеми, които й остава да реши, за да бъде българският народ най-щастливият, са изложените в цитирания акт. Само че, за съжаление, на 12 май 2015 г. беше обявено, че според данни на “EurostatБългария заема челното място по бедни и потенциално бедни граждани. „Под прага на бедността се намират 51,1 на сто от децата и 58 процента от пенсионерите.[2]

 

Българите санай-бързо топящата се нация в света“. Освен това са „на първо място в ЕС по смъртност“, „първенци са по успешни самоубийства“, „раждат най-малко“.[3]

 

Нека видим, до какво доведе тоталитарният режим на комунистическата партия, лелеян от не малко безполезни идиотимазохисти, бленуващи за насилията на милиционерщината.

 

 

 

 

 

Но де да беше само това. „Водим по смъртност от рак и сърцеВодим по реална безработица Първи сме по сива икономика Най-ненадеждни сме…. Заемаме първо място по затъпяване на младежитеНие сме номер 1 по изоставени децаБългария е страната с най-много жп инциденти в ЕСПоследни сме по пари за наука и по иновации… и по рязко обезлюдяване на населени места.[4]

 

Както се казваше в един виц, „в замяна на това“…

 

В замяна на това сме начелно място в ЕС и по корупция“ и „водим по нарушаване на човешките права“![5]

 

 

 

Враг на народа, с „чуждо име“ и „бивш човек“ при това

 

 

 

Няма как да отречем, че огромна заслуга за последното има Законът за радио и телевизия и органът за цензура в електронните медии, наречен Съвет за радио и телевизияСЕМ. Те са в противоречие с основния законКонституцията на Република България. Но и драстично нарушават действащите международни закони и правилници. За това – след малко.

 

Сега да се запитаме: Какъв е резултатът от закона и органа Му? Ето го:

 

България се срина до 106-то място в тазгодишната класация за свобода на словото на международната организацияРепортери без границиза 2015 година. Страната ни отново е на последно място сред членките на Европейския съюз, но този път пред нас в класацията са дори страни като Непал, Бутан и Уганда. Миналата година България зае 100-ното място за свободата на словото, сочи докладът на организацията.[6]

 

Но какво от това? По-важното за добруването на българите е, че си имат Закон за радиото и телевизията и съответния органстражево куче породатоталитарна московска превъзходна“, който да го пази. И да тормози всеки, дръзнал да наруши спокойствието на лидерите на режима.

 

Кои страни разполагат с такива закони и органи? Федерална република Германия – локомотивът на Евросъюза? Не. Там има съдебна система. Всеки, почувствал се засегнат от медиите, без разлика на тяхното естество – електронни, печатни, кино – има правото да потърси справедливост.

 

Може би Великобритания? Нищо подобно. Там съществува Кодекс на обществената Британска радиоразпръсквателна системаБи Би Си. Останалото е в ръцете на собствениците, на работещите в медиите и на съда.

 

Излишно е да продължаваме. Така е в света, който свикнахме да определяме като „нормален“ и „демократичен“. Но тук е Българиястраната на неограничените възможности на недокоснатата номенклатура на БКП, БЗНС и на техните служби за партийна сигурност. Смятате, че преувеличавам? Да проверим.

 

Само преди година, на 25 май 2014-а, евродепутатката Антония Първанова, бивша народна представителка, заяви след изборите за Европейски парламент:

 

Държавна сигурност, мили граждани, ви управлява отново[7]

 

Дали СЕМ издаде акт за наказание надоставчика на медийни услугиНова телевизия заради тази „волност“? Или зависи от това, кой изрича истината? За едни има санкции, за другине. Въпрос на връзки или на стандарти на Органа? Все пак Първанова е партийна ръководителка, нали?…

 

Защо да се лъжем? Макар вестниците да не са подложени на „ласкавата загриженост“ на СЕМ, нека цитираме бившия министър на отбраната, юриста Николай Свинаров. Цели осем лазарника преди колежката си Първанова той сподели:

 

… Струва ми се, че е крайно време през 2007 година държавата да спре да се управлява от ДС.[8]

 

Когато същото бъде изречено от Георги Ифандиев, му го вменяват във вина. „Разделя обществото политически“?! Формулировката не е ли налудничава? Та нали партиите са основата на политиката? А те предлагат и осъществяват разделение между хората тъкмо по политически принцип“. Понеже “party” – „партия“, ще рече „част от нещо цяло, общо“.

 

Любопитно е да разберем, дали чистофайниците от Съвета за електронни медии са наказали в качеството им надоставчици на медийни услугивсички телевизии и радиа, които преди време огласиха и то многократно прословутото мнение на министър-председателя, генерал-лейтенант, инж. д-р Бойко Борисов, изразено пред българи, живеещи в Чикаго:

 

Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната.[9]

 

Дали членовете на СЕМ могат да посочат поне една електронна медия, която да не е цитирала премиера? Може би, когатонегова светлостизрече такова нещо, то е ласкателство. Каже ли го Ифандиев, представлява обида, достойна за най-строго наказание. Или Борисов има право, понеже наекспертитеот СЕМ бащиното име Методиев допада повече от Менелаев? Или понеже последното им звучи чуждоземно“? А те все пак са „български“ орган?

 

Със сигурност 100 процента от тях не знаят, че то е древно-българско и правилното му произношение е Меналай. Произлиза от прозвището, дадено на илат-българския владетел Балим (средата и края ХІV век пр.Р.Хр.). Той бил син на император Джам. Получил прозвището Меналай – „хиляда (мен) отряди (алай)“. Свързано е с огромния брой на войските, които е предвождал. На тракобългарски Меналай (Менелай) означава пълководец! Балим-Меналай отново направил град Атряч-Булгар, познат ви като Троя, столица на българската империя Илат.

 

… Бил женен за дъщерята на Мирджалъш – императора на българската Хетска държава… В първата война Балим отправил хиляда отряда и затова получил прозвището Меналай. А за да бъде по-близо до тъста си, преместил столицата в град Атряч… Синът на БалимДжаръм, станал субаг (владетел) на Бикен (Микена).[10]

 

Навярно фактът, че Георги Ифандиев е един от най-ревностните разпространители на истинската българска история и защитник на българщината, го прави враг в очите на дейците на българскияорган СЕМ? Със сигурност тъкмо това дава основания на всякакви перекендета, скрити зад псевдоними, да го обиждат. Например, наричайки го „гръцки циганин“. Което сам той – сиреч аз, не приемам за обидно. То е такова бумеранг на злобата и злото за онези, които го мислят, изписват или изричат. Пак същото позволява на тези твари да разнасят клевети из мрежата“. Като нито една няма и дори нищожна допирна точка с истината.[11] Затова са клевети. Обаче се намират и такива, които им припяват(Вижте илюстрацията.) Но…

 

Ала тук все така важат лозунгите на Партията от прочутата антиутопия1984“ на Джордж Оруел. Единият гласи: „Невежеството е сила!“ А друг: „Свободата е робство!

 

Може би чиновниците от СЕМ се грижат да не бъдем роби?…

 

Или излиза, че ако има виновен за настоящето ни дередже, това съм аз. Според въпросната инквизиция над словотоДиагноза с Георги Ифандиеве най-големият враг на властта. Телевизия „Евроком“ пък е виновна, задето му е предоставила трибуна. Явно всички беди на нашенци се дължат на вашия автор. Така е според СЕМ.

 

Но нека оставим и това. И да се захванем с юридическата аргументация.

 

На първо място, в условия на продължаващо престъпление, Съветът за електронни медии постоянно нарушава Конституцията на Република България. Тъй като нейният Член 17 постановява:

 

Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.

 

(2) Собствеността е частна и публична.

 

(3) Частната собственост е неприкосновена.

 

В такъв случай, с какво право Съветът за електронни медии се намесва в работата на частни предприятия? Да кажем така – на организации, които са частна собственост. В случая – на телевизия „Евроком“, и респективно в предаването Диагноза с Георги Ифандиев“. Това категорично противоречи на конституционния регламент за неприкосновеност и защита на частната собственост. СЕМ е онази опашка на гущера, наречен тоталитарна власт, която изобщо не е докосната, камо ли отрязана.

 

 

 

Неотрязаната опашка на алчно червената фашистка мафия

 

 

 

Изглежда никой не е в състояние да принуди Съвета за електронни медии да спазва основния закон! Но освен това, да съблюдава международно-правните норми, стоящи над тукашното законодателство. Още по-страшен е фактът, че служителите на СЕМ и техните сътрудници – съучастници, по смисъла на Наказателния кодекс, не престават да погазват валидното и сега наднационално законодателство.

 

Техните действия погазват изискванията на Член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека на Организацията на обединените нации. Той гласи:

 

Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници.

 

Не само действията, а самото съществуване на СЕМ нарушава и Член 10 на Европейската конвенция за защита правата на човека, който регламентира:

 

Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от границите. Този член не забранява на държавите да въвеждат разрешителен режим за дейността на радиои телевизионните компании и производителите на кинематографична продукция.

 

Разрешителен режим, но не и цензура. Ако някой е засегнат, има съд. Прочее, всяко нормално човешко същество следва да се стреми към свобода и съвършенство. И да е противник на каквито и да са разрешения. Те кастрират свободата на човешката личност и на обществото като цяло.

 

Предния път, когато постъпи по същия начин с телевизионното предаване „Диагноза с Георги Ифандиев“, Съветът за електронни медии загуби заведените срещу него дела на всички съдебни инстанции. И плати за гяволъка си. Защо сега повторно настъпва мотиката?

 

Преди всичко, понеже така са наредили на ратаите в него. Понеже чиновниците в него, чиито не малки заплати вие осигурявате с данъците си, не се бъркат в джоба. Прахосват вашите пари. Но също и поради всеобщото безразличие към всичко. Затова.

 

Длъжен съм да изясня,  че СЕМ е атавизъм, вреден, остатък от тоталитарната болшевишка власт у нас. Подобно на зла котва той постоянно ни дърпа към дъното на класациите за свобода на словото. Както посочих, самото му съществуване представлява гигантско нарушение на действащото законодателство и на първо място на Конституцията. Тя уж гарантира свободата на изразяване.

 

Ала пак като в анекдот, не е само това. Съветът за електронни медии действа в противовес на действащи вътрешни закони. Точно така, у нас има Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Той не е отменен. Действащ е. И не само всички следва да го изпълняват. Но и да свеждат глави пред него и пред онези, които са признати за жертви в него. Законът е приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 г. Да започна с неговия Член 1:

 

Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

 

Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

 

Като пропускаме пространното изложение на престъпленията на комунистите, съдържащи се в Член 2, да цитираме Член 3:

 

Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

 

Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

 

Какво ще кажете?

 

Нека разтълкувам. Мафия означава престъпна организация. БКП е мафия. Винаги е била. Съответно, нейното управление е мафиотско.

 

Може би ръководството и членовете на Съвета за електронни медии са на противоположно мнение и правят всичко възможно за реставрация на тоталитарния режим?

 

Съгласно формалната и правната логика, от горното законово постановление излиза, че всеки, който е членувал в престъпната организация БКП, и е съучаствал в нейния престъпен режим, вчервената мафия, е престъпник.

 

Раздел III на сега действащия Наказателен кодекс регламентира съучастието. Член 20, алинея 1 гласи:

 

Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.“

 

А алинея 2 разяснява:

 

Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.

 

Освен това Член 21 задължава:

 

(1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

 

(3) Когато поради определено лично свойство или отношение на дееца законът възвежда извършеното деяние в престъпление, за това престъпление отговарят и подбудителят, и помагачът, за които тези обстоятелства не са налице.

 

(4) Особените обстоятелства, поради които законът изключва, намалява или увеличава наказанието за някого от съучастниците, не се вземат предвид за останалите съучастници, по отношение на които тези обстоятелства не са налице.

 

Липсва каквото и да е оправдание.

 

 

 

Комунизмът и лъжата са близнаци

 

 

 

Съвестта ми на свободен човек, на българин, и на гражданин на Европейския съюз ми диктува да се обърна към т. нар. законодатели. Но също и към представителите на съдебната власт в лицето на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

 

Хей, вие, „слуги на народа“, влезте в поверените ви роли. Изпълнявайте своите задължения. Или не познавате основния закон – Конституцията? Може би вие – минаващи за „най-висши юристи“, каквото и да означава това, не сте наясно, че и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и Европейската конвенция за защита правата на човека заемат по-високо място от вътрешното ни законодателство?

 

Призовавам васзаконотворците и висшите магистрати незабавно да предприемете действия за ликвидирането на тоталитарния цензорен орган Съвет за електронни медии, като несъвместим с демократичния правов ред, какъвто претендирате да съществува в България. В противен случай вие се превръщате в съучастници. Но бъдете уверени, че накрая, когато ножът опре до кокала, остатъчното население ще ви подири сметка не със силата на словото, а с правото на сопата.

 

Не мога да не посоча активната антидемократична дейност срещу свободата на словото, осъществявана с особен садизъм от неколцина настоящи дейци на Съвета за електронни медии.

 

Затова, депутати и магистрати, запретнете ръкави и спешно направете така, че всички, които са били засегнати от действията на Съвета за електронни медии, да бъдат оневинени. Онези, които са налагали санкции в духа на ежовщината на Лаврентий Берия, набащицатаСталин и на техния съюзник Хитлер, да бъдат изправени пред съд.

 

В Акт № НД-01-146/22.05.2015 г., издаден от СЕМ, не само е нарушен Законът за обявяване на комунистическия режим за престъпен. „Експертитена Органа са си позволили да клеветят и съдят личност като Николай Галев. Той и останалите като него, са невинни по закон. Тъй като Член 4 на цитирания действащ Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен гласи:

 

Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

 

За какво сте достойни вие, граждани палачи на свободата и словото от СЕМ? Дали не за презрение? След като обругавате човекличност, като Николай Галев, изтърпял цели 14 години в терора на безчовечните жестоки тюрми на милиционер-комунизма!

 

Съветът за електронни медии не само нарушава тези законови разпоредби, но и други. Като свидетел, както е записано в Акта, е вкаран един, „свидетел“. Неговото име е Еди Хрант Емирян.

 

Съгласно изнесените данни от т. нар. Комисия по досиетата, този „свидетел“ на СЕМ е агент на Държавна сигурност. Вербуван е на 12 септември 1978 г. Подвизава се под агентурния псевдоним „Боян“. Работил е за зловещото Шесто управлениеполитическата милиция. Без съмнение е съсипвал съдби. Може да е унищожавал и живот, кой знае.

 

Тоест, той е участник и/или съучастник в престъпленията на комунистическия режим. Това постановява Раздел III, Член 20 и Член 21 на сега действащия Наказателен кодекс.

 

Като грубо нарушават законността и без друго твърде дефицитния обществен морал, „експертите“ на СЕМ обиждат огромна част от остатъчния български народ. Онези, които пострадаха тежко от комунистическия режим. Къде е моралът? Изобщо познати ли са ви категории като нравственост и съвест?

 

В писмо, адресирано до посланиците в София на САЩ, Великобритания и още няколко западни държави, на 4 февруари 2015 г. водещият на предаванетоДиагноза с Георги Ифандиевсе обърна към представителката на Обединеното кралство със следното. Беше я поканил за участие в студиото. Нека припомня откъс от писмото, прочетено в ефир:

 

 

 

 

 

Посланичката се извини с обяснението, че късно е получила поканата. Но благодари за вниманието. Същото сториха от посолствата на САЩ и Кралство Нидерландия. Без да се почувстват засегнати от идентичния текст, дело на същия автор.

 

Разлика в цивилизоваността. Или в класите, както се изразяват спортистите. Въпреки че Ифандиев редовно и справедливо – според него – но във всички случаи аргументирано, критикува и западния свят, и Русия, и… Може би вече не е разрешено?

 

Само преди две седмици министър-председателят на Сърбия, отлично приет в Брюксел, попита репортерка наEuronews”, дали това да има мнение е забранено при западната демокрация“?[12]

 

Впрочем, ако някой от вас си направи труда да послуша разискванията в Камарата на общините на Британския парламент, да речем, навярно ще пожелае да санкционира всички депутати. Там министърът на външните работи, например, сочи с пръст лидера на опозицията и с твърде цветущ език описва неговатадолна челюст, увиснала до повърхността на парламентарната банка“. Или „погледа му, безумно втренчен в поста на президент на Съвета на Европа, с надежда, че ще му го дадат“. Избираме най-елегантните изрази.

 

 

 

Pour la peau dun animateur de télévision libre[13]   

 

 

 

С цитирания акт Съветът за електронни медии напада Николай Галев. Като ученик в 11 клас е арестуван за разпространение на позиви против режима на Българската комунистическа партия БКП. Действие, което е „справедливи, морално оправдано и достойни за почит“, съгласно сега действащото законодателство в този опит за държава.

 

Инквизиран в следствието, Галев излежава две присъди или общо 14 години в Шести политически отряд на Старозагорския затвор. Подлаган е на небивали мъчения и тормоз. Целият му живот е съсипан. Впрочем, в предаването, което е предизвикало болшевишкия гняв на Съвета за електронни медии, и е тласнало неговия фюрер и баджанашката му гвардия към престъпното нарушаване на законите, става дума тъкмо за това. Докато СЕМ напада мъченика Николай Галев, защитава садиста Топкаровдългогодишен директор на Пазарджишкия затвор. Което е проява на брутален цинизъм. Какво ви вълнува, нали?

 

Предлагам да се запознаете с кратко свидетелство за тъй бранения отНова телевизия офицер от Държавна сигурност, полковник Ангел Топкаров – един „морален социалистически човек“, според другарите от Съвета за електронни медии:

 

 

 

 

 

Друг въпрос е, че Лъчезар Заркин, син на убития от комунистическата банда на Топкаров журналист и поет Георги Заркин, застана в редиците на бащините си палачи. Заради една дрънкулка! (Вижте илюстрацията.) Днес е с Росен Ирландската овчаркаПлевнелиев, Б.Б. и Ц.Ц. – малък Цецко.

 

Но нали вторите двама са офицери от уж зловещата за него Държавна сигурност. Нима първият не е бил свързан с нея? Ще видим.

 

Утре Лъчко Заркин може да се прегърне и с Ангел Топкаров… Това да тежи на неговата съвест, ако въобще е запазил остатъци от такава. Но и на обществената. Макар да съм наясно, че у нас не съществува никакво общество. Само групи по интереси в името на келепира.

 

Дано онова, което е минало през главата на осъдения от комуниститечервените фашистиНиколай Галев, стигне гаулайтерите от СЕМ. В условията на продължаващо престъпление служителите на СЕМ и техните сътрудницисъучастници, по смисъла на Наказателния кодекс, не престават да погазват действащите международни и вътрешни закони.

 

Точно така, защото тук, в този опит за държава, съществува Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Вече цитирах откъс от него. Той не е отменен. Би следвало да бъде прилаган. И не само всички са длъжни да го изпълняват. Но и да свеждат глави пред него и пред онези, които са признати за жертви в него.

 

Тогава не е ли всичко, за да бъде затворена устата на един телевизионен водещ, дръзнал да наруши спокойствието в блатото? Вие решете.

 

Що се отнася до обвиненията срещу конкретното предаване, всеки непредубеден и безпристрастен съвременник е наясно за огромните злинипрестъпления, сътворени от комунистическата диктатура.

 

Впрочем авторът на термина демоцид, американският професор Рудолф Джоузеф Рамъл, преподавател в Университета на Хавай, коментира:

 

Вече малцина ще отрекат, че комунизмътмарксизмът-ленинизмът и неговите варианти – на практика означаваха кървав тероризъм, смъртоносни прочиствания, фатални концентрационни лагери и принудителен труд, депортации с летален изход, умишлено предизвикани от комунистите масови гладувания, безправни, извън съдебни екзекуции и показни процеси, и геноцид. Освен това е широко известно, че в резултат на всичко това милиони невинни хора бяха хладнокръвно избити. Само че очевидно не съществува никаква обобщена статистическа разработка за това, на колко жертви възлиза цялата работа.[14]

 

Пак той е изчислил, че между 1944 и 1987 г. БКП е унищожила най-малко 172 000, средно 222 000 и най-много 322 000 души! Което се равнява на повече от 3 на сто от средното население на България през този период! Струва ви се малко?

 

А сравненията между комунизма и фашизма? Това също е въпрос на ерудицияфилософска, политическа, житейска.

 

Фашизмът е рожбата на болшевизма[15]

 

Това е констатация, направена в самото начало на 1939 г. от тогавашният главен идеолог на глобализма в САЩ, равина Хари Уетън. Нима не малко автори са достигали до същия извод? Какво твърдеше покойният президент Желю Желев?

 

А когато СЕМ-аджиите обвинително ме сочат с пръст заради откровенията ми около създаването на т. нар. опозиция у нас след 10 ноември 1989 година, днес съмнението, че нейните родителиса БКП и Държавна сигурност, предизвикват единствено насмешка. Нито е времето, а още по-малко мястото, да се занимаваме с това. Всеки има право на мнение. Но и боговете мълчат пред фактите.

 

Що за птица беше самият Желю Желев пролича не само по делата му, но и по неговата биография. Завършил философия, членувал в БКП след промените продължаваше публично да се определя катомарксист. В спомените на Огнян Дойнов четем за една среща на Андрей Луканов с Михаил Горбачов, проведена непосредствено след 10 ноември 1989 г. в Москва. Тогавашният посланик на Народна република България Георги Панков, бивш Живков министър, е запечатал в паметта си меко казано странния диалог между тукашния министър-председател и генералния секретар на ЦК на КПСС.

 

Луканов моли, ако е възможно, на другия ден да излезе в съветската преса голямо съобщение, че новоизбраният български президент Желю Желев кани Михаил Горбачов на официално посещение в България. Тогава Горбачов казал:

 

Но Желю Желев е против комунистите и против Съветския съюз.

 

Не е вярно, другарю Горбачов – отвърнал Луканов, ─ така му казваме да прави.

 

А защо тогава казвадолу!“ и сочи с палеца си към земята?

 

И това сме му казали да прави – отвърнал Луканов.[16]

 

Кой казва, че са необходими коментари?

 

 

 

Няма нищо по-естествено и завършено от Идиотландия

 

 

 

На финала на тази част ще се спра на думата „идиот“. „Царството на идиотите.“ От там – „Идиотландия“.[17]

 

Макар у нас да не се прилага прецедентното право, съдебните практики се смятат за валидни. В наказателното дело от частен характер Георги Жеков срещу Веселин Бончев съдът постанови, че покойният депутат не е обидил телевизионния водещ, когато в ефир го е нарекъл „полуидиот, който до края на годината ще стане кръгъл идиот“. И прекрати делото.

 

Между другото, по онова време т.  нар. надзорен орган изобщо не се беше впечатлил?! Това говори много и то красноречиво.

 

Какво да обсъждаме повече?…

 

Случайно ли е, че преди три години същият орган – СЕМ, наложи наказание на телевизия „Евроком“ заради напълно справедливо и лишено от всякакви обиди изявление на същия автор относно трагедията в село Катуница. След което загуби заведените от медията съдебни дела на всички възможни инстанции.

 

Сега може би някои взимат предохранителни мерки, за да запушат устата на автора. Когато още се шуми около село Гърмен. Но той изобщо не е обелил и дума за това. Правят го за всеки случай. Което е чиста проба ежовщина, гьобелсовщина.

 

Жалко за вас, ако наричате това демокрацияисвобода на словото“.

 

БКП е партия на 120 години“ – е основната хвалба на комунистите, останали в БСП. Останалите се пазят от абревиатурата, която е тяхната пъпна връв с родилата ги партия, както Яхве от утрото.

 

Всички те са представители на каймака от утайката на онова, което някога наистина е представлявало общество и то българско. Носят гените и традициите на злото навсякъде със себе си. Нямат капацитет, не са в състояние да проумеят, че възрастта е аргумент на слабите. Те обикновено продължават с пъченето, че тяхната партия помогнала за възраждането на България след двете световни войни“.

 

Да се отнасяме почтено с фактите. Първия пъткато разбуни склонните към недоволство, тласкани от вродения им мързел. Това доведе до разлагането на българското общество отвътре с пари и по заповеди отвън.

 

Втория пъткато се постави в услуга на чужда, окупационна и зла сила. И потапяйки страната в кръв, унищожи всичко в неяот народа, през неговия поминък, чак до природата.

 

Има и трети път, в който сме потопени. Пак в изпълнение на чужд план и по външно нареждане БКП сътвори псевдо-опозиция. Но също така – пишман капиталисти. Социалистите също са напълно фалшиви. Иде реч за една и съща тълпа от подлеци, кариеристи и нагаждачи, която със зъби и нокти, с лакти и ритници, си пробива път към постове и пари.

 

Резултатът е явен. Voilà. Триумфът на номенклатурата е безспорен. Унищожението на Българиясъщо.

 

Тези твари – за мен те не са човешки, са готови на всичко в името на собственото благополучие. Продават и майките си. Архивите на Държавна сигурност го доказват. Те се правят на вярващи в някаква „светла идея“. Ала истината е, че ги води келепирът и нищо друго. А кой ще им го осигури, е без значение.

 

Предлагам ви илюстрация на този конформизъм.

 

 

 

 

 

Има ли смисъл от още приказки? Всичко е казано и показано. Най-добре е да влязат гробарите, предвождани от туземните ни Фортинбрас, Розенкранц и Гилденстерн, в лицето на Цар Киро, Дон Цеци и Бат Сали. (Както се досещате, ролята на мургавия Хораций е запазена за Иван Костов.) За да прибират труповете на българите

 

Но не ме слушайте. Нали знаете: Съветът за електронни медии е постановил, че разпространявам език на политическото разделение и на омразата“. А що СЕМ е казал, все е лъжа и клеветаС умисъл.

 

 

 

 

 

 

 

Следва.

 

 

 

 

 

 

За връзка с автора:

mejdu_redovete@abv.bg

 

 

 

 

 

 

 

От сърце благодаря на всички досегашни дарители.

 

Този път, специално за щедростта на Веселин Н. и Красимира Н. от Пловдив, на Христо от Канада, на Лидия Д. С. и Злати И. И. от София.

 

Бог да ви въздаде – лично на вас, и на всички, които помагат за съществуването на сайта! Също така – да закриля всички добри хора. И да ги води към истината, сиреч – към свободата. 

 

 

Признавам, надявах се, че поне половината от регистрираните посетители са съмишленици. И биха подкрепили тази медия с 50 стотинки или 1 лев месечно. Уви…

За улеснение, в страницата за дарения вече прилагам и адрес за изпращане на пощенски записи.

 

Сметката е така устроена, че не мога да известявам имената и броя на дарителите по банков път.

 

Съдейки по сумите, за себе си съм сигурен, че повечето дарители са едни и същи хора, които искрено помагат за съществуването на тази медия. Няма как да издържа дълго по този начин. Никой от тези благородни сърца не е длъжен на останалите, нито на мен.

 

Повтарям, че сметката е направена така, та да не се узнава нищо, в т.ч. броят, имената, адресите на дарителите и изпратените суми. Понякога научавам само броя на постъпленията от страната и чужбина и то само благодарение на ласкавото отношение на служителките.

 

Истина ви казвам: за да продължи да действа тази медия, е необходима вашата щедрост. Не преувеличавам. И няма как това да става с доброволните пожертвования само на едни и същи предани читатели.

 

Преди известно време в „Агора“ един анонимен подлец и клеветник ви посъветва: „Не хранете Ифандиев!“

 

Изглежда мнозинството послуша съвета му.

 

 

Не желая никой „да ме храни“. Но не съм в състояние да работя по 12-14 часа дневно, без моят труд да намери поне елементарна материална оценка. Пък и обикновено безплатните неща не са качествени.

 

В интерес на истината, с парите от вашите дарения успявам не само да поддържам сайта, който премина на по-висока такса, но и да си платя сметката за достъп в интернет. Може би още някои съвсем дребни неща. Толкова.

 

Преди доста време един от вас, който не се крие – чудесният специалист по английски език, преводач и преподавател Петър Коритаров, ми изпрати прилична за моите разбирания сума – 50 лева. Когато предложих да я върна, защото ми се стори прекалена, той ми писа, че „това е най-изгодната сделка в живота му“. Защото срещу тези „нищожни пари“ получава „огромен обем информация“.

 

 

Явно само шепа приятели на медията мислят така. Регистрираните посетители са повече от 1100. Гастрольорите са поне още толкова. Дори половината от редовните да са злонамерени, остават 550. Всеки от тях да внася по 1 лев месечно – 10 до 12 лева годишно, бих могъл да продължа.

 

Не става… Но ще се боря, докато мога.

 

 

Освен това очаквах съдействие – с ваши статии. Вярно, без хонорар.

Но нима на повечето останали места плащат за публикации?

 

Явно няма необходимост от такъв тип публицистика. Истината вълнува малцина. Има по-важни неща…

 

Не съдя никого. Изцяло приемам, че вината е в мен, защото не откликвам на злободневието.

 

Признавам, че ми е късно да се променям.

 

 

Въпреки всичко, съобщавам, че можете да изразите щедростта си като изпращате малки суми на един пощенски адрес и на две сметки с един и същ титуляр, обявени в рубриката „Дарения“ под главата на сайта или вдясно на основната страница, както и по пощата чрез запис на посочения адрес.

 

 

Достатъчно е да натиснете този бутон (позиция) и цялата информация ще се покаже.

 

 

Неудобно е, но поради преследванията няма друг начин.

 

 

По-добре е повече хора, и по разбираеми причини имигрантите, да помагат с малки суми, отколкото обратното – малцина – с големи.

 

 

 

 

 

 

 

ДОСТЪП ДО ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ДЕКОМУНИЗЦИЯ

 

 

Всеки, който прояви желание да разполага с копие от текста на Проектозакона за декомунизация, може да го прочете или придобие от online:

http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 

 

 

 

 

 

ГЛЕДАЙТЕ В ИНТЕРНЕТ

 

Побързайте да гледате видеозаписите на старите издания на предаването „Диагноза с Георги Ифандиев“, защото вече ги изтриват.

 

В YouTube от online:

 

http://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B8%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2&suggested_categories=25&page=3

 

И във VBOX7 от online:

 

http://vbox7.com/tag:%D0%B8%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2

 

Записите са достъпни благодарение на усилията на Юри Комсалов от Скандинавия и на Марко П. от Великобритания.

 

 

 

 

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ УТОЧНЕНИЯ

 

Ако размерът на текста ви затруднява и използвате търсачката Google, отидете в менюто горе на страницата, спрете върху третата възможна позиция отляво надясно и щракнете (кликнете) върху нея – ViewИзглед. Щракнете (кликнете) веднъж, за да се отворят възможностите. След което слезте надолу до седмата възможна – ZoomУвеличение, и изберете процента, с който да увеличите размера на страницата, без да я повреждате. Препоръчвам 150 процента.

 

Ако щракнете (кликнете) върху която и да е илюстрация, тя се увеличава. За да я върнете в предишния й размер, натиснете върху „хиксчето“ в горната лява част на илюстрацията.

 

Ако щракнете (кликнете) върху номер на бележка под линия, автоматично ще попаднете на нея. За да се върнете в текста, моля, щракнете (кликнете) отново върху същия номер, но на бележката под линия.Вече спокойно можете да четете всички публикации. Достатъчно е да влезете в някоя страница, например в „Диагнозите ми“, и горе вдясно да намерите бутона „Назад“. Натискате го (щраквате, кликвате върху него) и всички публикации се показват.

 

 

Системите за форуми работят по следния начин:

 

 

Има категории и всяка от тях има един или повече форуми. Във всеки един форум се пускат теми (posts), които хората дискутират.

В нашия случай, няма нужда от излишно категоризиране. Ето я структурата за момента:

 

Форум: „За сайта“:

 

 

Описание: „Тук можете да споделите Вашата градивна критика относно сайта и да докладвате грешките, които сте открили в него.“

 

Форум: „За предаването“:

 

 

Описание: „Тук можете да обсъждате проблемите, посочени в предаването и в статиите. Какво е Вашето мнение? За или против? Защо?“Форумната система, която ползваме, има екстрата да създава нова тема в момента, в който Вие пуснете статия. Активирано е. Също така има възможността за показване на профил на човек или пък за редактиране на собствения.

 

 

  • Как да създадете нова тема във форума?

 

 

 

Отидете в страница „Агора“. След което изберете в кой форум ще пишете – да речем избирате „За сайта“. Зарежда се нова страница в която ще видите бутон „Нова тема“. Оттам писането на тема е ясно.

 

 

  • Как да редактирате профила си през форума?

 

 

 

Отидете на страница „Контакти“. Има директна връзка „Редактиране на профила“.

 

 

 Иван Занев, WEB-дизайнър

Единствено за отстраняване на технически проблеми:

support@diagnosa.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] “Why I am not a Communist?” by Karel Čapek, translated and provided by Martin Pokorny, “Přítomnost”, № 4, December 2, 1924 г., online: http://capek.misto.cz/english/communist.html

[2] Вж. напр. „България е на първо място по бедност в ЕС“, в. „Преса Daily”, presa.bg, София, 13 май 2015 г., online: http://presa.bg/article/Balgariya-e-na-parvo-myasto-po-bednost-v-ES/73332/7/50

[3] Вж. Светлана Велева – „България – рекордьор в оглавяване на черни класации: Страната ни е в катастрофално състояние във всички основни сфери“, в. „Дума“, duma.bg, София, 11 май 2015 г., online: http://www.duma.bg/node/54072

[4] Пак там.

[5] Пак там.

[6] Ива Оприкова – „България се срина до 106-то място по свобода на словото, Уганда и Непал преди нас“,offnews.bg, София, 12 февруари 2015 г., online: http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-106-%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%A3%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81_461165.html

[7] „Антония Първанова: ДС, мили граждани, ви управлява отново. Според нея българите искат да са манипулирани и неинформирани“, “Nova News”, novanews.bg, Нова телевизия, София, 25 май 2014 г., online: http://novanews.bg/news/view/2014/05/25/76247/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%81-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

[8] Лилия Гюрова – „Крайно време е Държавна сигурност да спре да управлява България“, в. „Политика“, politika.bg, бр. 182, София, 12 – 18 октомври 2007 г., стр. 21, online: http://www.politika.bg/article?id=6823

[9] „Бойко Борисов недоволен от лошия човешки материал в България“, в. „Дневник“, dnevnik.bg, София, 5 февруари 2009 г., online: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/05/669511_boiko_borisov_nedovolen_ot_loshiia_choveshki_material/

[10] Кубан Боян – „Чулман Толгау“, с предговор и коментари от Фаргат Габдул-Хамитович Нурутдинов, превод и допълнителни бележки от Пламен Анакиев, ИК „Огледало“, София, 2009 г., стр. 581, 181, 598. Книгата е в библиотеката на Георги Ифандиев – екземпляр 4 от 30.

[11] Не съм работил нито миг нито в списание, нито във вестник „Антени“. Нито съм хвалил комунистическия строй. Разминах се с „Възродителния процес“, цитирането на „вожда“ и т.н. Единственото ми влизане в сградата на „Антени“ беше, за да получа хонорара си от моя статия, която беше поръчана на друг човек, приятел от детството и кумец на възложителя. Но беше неудобно той да я напише. Понеже е полуевреин, учил за равин. Така се появи заглавието „Сянката на Цион“. В цялата публикация има само две изречения, които не са мои. Те са тъй грубо вметнати, че им личи. Дело са на „Казака“, покойния министър на отбраната Валентин Александров с истинско име Блуменфелд. Той възстанови честването на Гергьовден. Когато извадиха досието му, се самоуби с личния си пистолет. Беше евреин. Но и най-големият колекционер на всякакви нацистки предмети. Някои може би помнят за съчетанието между сатаната и антихриста, формулирано от Бердяев…

[12] Вж. 001 – Video – Aleksandar Vucic – EU Will Not Give 1 Billion Euros to Serbia, and Russia Is a Good Market, , YouTube, online: https://www.youtube.com/watch?v=azcCnf21wto

[13] За кожата на един свободен телевизионен водещ, фр.

[14] “How Many Did Communist Regimes Murder?” by R.J. Rummel, Unpublished essay, November 1993 г., “Freedom, Democracy, Peace;  Power,  Democide, and War”, www. Hawaii.edu, Hawaii, USA, Table 1: Communist Democide 1900-1987, online: http://www.hawaii.edu/powerkills/COM.TAB1.GIF

[15] Rabbi Harry Waton – “A Program For The Jews And An Answer To All Anti-Semites: A Program For Humanity”, Published by Committee for the Preservation of the Jews, New York, NY, March 1939 г., стр. 36-39, 140, 199. Кигата е в архива на Георги Ифандиев.

[16] Огнян Дойнов – „Спомени“, допълнени от Зоя Димитрова, Книгоиздателска къща „Труд“, София, 2002 г., стр. 339. Книгата е в библиотеката на Георги Ифандиев.

[17] Това е впечатлило някои, но без да предизвика у тях особена неприязън. (Вж. „Господари на ефира“, Епизод 154, Сезон 3, „Нова телевизия“, София, дата не е посочена, 2015 г., online: http://play.novatv.bg/programi/gospodari-na-efira/604295)

 

Анкета:

Редно ли е 27 лета след промените все така да ни ръководят и поучават комунисти, ченгета, московски възпитаници, номенклатурни рожби учили на Запад, и нагаждачи?

View Results

Loading ... Loading ...