- Диагноза с Георги Ифандиев - http://diagnosa.net -

КОЙ ЩЕ СПРЕ ДЪЖДА НА ОМРАЗАТА, ИЗМАМАТА И РАЗДЕЛЕНИЕТО?

 

 

 

 

 

 

 

Добре дошли в медийния диагностичен център. Това е територия, свободна от комунизъм, социализъм, фашизъм, нацизъм, либерализъм – изобщо – от идеологическите фрагменти на ционизма и насаждания от тази крайно националистическа теория, превърната в практика, интернационализъм. Тя е предназначена за личности, за хора нормални, без психически отклонения и без комплекси, незасегнати от индоктринация, и с отворено съзнание. Единственото място, в което се съобщава истината, цялата истина и нищо освен истината. Нещо, което нито една друга медия в този провален опит за държава не може да си позволи.

 

 

 

*    *    *

 

 

 

 

Напоследък всяка статия на лондонския всекидневник „The Financial Times“ започва с призив за материална подкрепа с думите: „High quality global journalism requires investment.“ Което ще рече: „Висококачествената световна журналистика изисква инвестиции.“

Всеки да го разбира, както желае.

 

 

 

 

*    *    *

 

 

 

 

 

Залепиха брадата на Тутанкамон. Буквално. С епоксидно лепило.[1]

 

Естествено, че става дума за златната погребална маска на мумията му. Едва ли детето-фараон, умряло на 9-годишна възраст, би могло да има брада. Както и „евреите“ от релефа върху Арката на Тит в Рим няма как да са били голобради и с „изкусително“ къси туники.

 

Но извън сензацията, темата е важна. Понеже, засяга несъстоялия се Изход на несъществувалите „евреи“ от Египет. Уж „предвождани“ от литературния, а не исторически герой Мойсей.

 

През последните десетилетия по един или друг начин изчезнаха, или бяха унищожени множество автентични доказателства от древността. Например – след разграбването на Историческия музей в Багдад – древния Буджил или Вавилон. Или опустошаването и плячкосването на сирийското градче Маалула, в което се съхраняваха Новозаветни оригинали, написани на арамейски.

 

 

 

Напред към Стария завет и Средновековието

 

 

 

През това време документи, извадени на светло от Едуард Сноудън, бившия служител на НСС Националната служба за сигурност на САЩ, показаха, че политическата милиция е действала навсякъде. Почти както Джордж Оруел е описал обстановката в родната му Англия, Големият брат е наблюдавал, подслушвал и следял всички журналисти, смятани за неудобни на режима. Който, ако сме почтени, трябва да наречем по единствено възможния начин – комунистически от по-мека проба.

 

Системата е действала досущ като тукашната. У нас Държавна сигурност имаше специално подразделение вътре в Министерството на съобщенията. Във Великобритания секретните служби са се укривали под подобно названиеУправление на правителствените съобщения.[2] Това е специализирана шпионска централа, която осигурява сведения за разузнаването.

 

Тя е прибирала и съхранявала всички писма на журналисти по електронната поща – emails. Повтарям: всички! Тотално проследяване, характерно за съответните режими – тоталитарните. Сред „клиентите“ на агенцията са били журналисти от “The New York Times”, “The Washington Post”, “The Guardian”, “The Sun”, “Le Monde”, NBC, BBC и Reuters. Общо повече от 70 000 души от медиите са били обект на проследяване. Никой не дава гаранции, че това не продължава и в момента.[3]

 

Напротив, според мен, след психозата, родена от атентатите в Париж, тенденцията се задълбочава. Както заяви бившият министър на финансите през двата мандата на президента Роналд Рейгън, смятаният за „баща на рейгъномиката“ д-р Джон Пол Крейг, „журналистиката отдавна не е свободна“. В САЩ тя е „в ръцете на 5 или 6 големи корпорации“. А по един или друг начин даже влиятелните „електронни медии зависят и от правителството“. Най-малкото, понеже „то им издава лицензи за разпространение“…[4]

 

Съответните британски власти обявиха, че „всичко е извършвано законно“! А за пореден път Сноудън беше изкаран “a treacher” – „предател“. Квалификация, която се родее единствено с тези от тукашните тоталитарни времена. Потвърждение не само за практическото, но и за идейното сходство между милиционер-социализЪма на другарите и полицейщината на Запад.

 

Но това не е отсега. Корените на явлението можете да откриете, ако разровите английската история. И стигнете до тиранията по времето на крал Хенри VІІІ. На практика владетелят се наслаждавал на живота, докато неговият Lord Great Chamberlainпръв министърТомас Кромуел, въвел специално законодателство, преследващо „предателството“.

 

Син на обикновен ковач, днес го представят като “self-made Englishman” – „англичанин, издигнал се със собствени сили и умения“. Наблягат на силния му дух и благородство. Докато сам той се определял като “ruffian” – „главорез! Чрез прилагането на груба и безскрупулна сила се докопал до титлата „херцог на Есекс“. По същия начин разорил църквата и я предал в ръцете на краля. Та Хенри VІІІ да може сам да решава собствените си разводи и бракове…

 

Обаче този Кромуел, чиято фамилия четири поколения по-късно отмъкнал друг сатрап – Оливър, далечен роднина на една от Томасовите сестри, нямал време за водене на съдебни процеси според юридическите регламенти. През настоящата година ще се наслушате на приказки за “Magna Carta”. Не е сигурно дали „чичоТом изобщо бил чувал за този документ, систематизирал онова, което днес разбираме под права на човека.

 

С един несръчен замах на перото Томас Кромуел осъждал кралски особи, аристократи, свещеници, монаси и монахини, селяни и занаятчии… Обобщението на екзекуциите, извършени по негова заповед, конкурира старозаветните каталози на жестокостта и зверствата.

 

Само че Фортуна не престава да се забавлява. Най-сетне ударил и неговият час. Тогава, както се посочва в нова книга, чието издаване предстои тези дни, но разполагам с откъси от нея, свирепият деспот паднал ничком пред Хенри VІІІ и жалостиво заскимтял:

 

Най-милосърдни принце, плача за милост, милост, милост.[5]

 

По идентичен начин, когато началниците на НКВД Хенрих Григориевич Ягода – по рождение Енох Гершонович Йехуда, и наследилият го Николай Ежов, женен за Евгения Фейгинберг, дъщеря на равин, отказали да върнат заграбеното „злато на партията“, Сталин надянал обувките на Хенри VІІІ. И заповядал да ги изтезават. В една книга за онази епоха прочетох, как и двамата били бити. Много ги биели. А те молели за милост. Даже върнали откраднатото. Но въпреки това ги разстреляли

 

Дали тази участ ще достигне днешните последователи на Томас Кромуел, които се бяха събрали в Давос? По същия начин те вярно обслужват върховете на онази истинска власт, чиито физиономии човечеството не познава. Заради които най-запознатите биват обругавани.

 

През ХV–ХVІ век първият английски кралски министър постъпвал така, както днешните талибани или бойците, медийно обединени под названието Ислямска държава.

 

Томас Кромуел започнал с конфискуване на парите на църквата. Не след дълго се захванал да разрушава манастири. През онези времена хората смятали, че го върши с бързината на стрела. Обирайки храмовете, прибирал всичко, което не било зазидано или заковано. На първо място – за себе си. Но досущ, както постъпват всички крупни престъпници, се отчитал и на своя господар. Дарявал част от плячката на краля.

 

Практиката на съвременните банкери, управители на наднационални корпорации, на мафиотите, на комунистите и т.н., не е ли точно такава? Публично признават, че правителствата не управляват човечеството. Но представят нещата изопачено. Сякаш действително не семейство Ротшилд, а банката “Goldman Sachsръководи света[6]

 

Съвременните историци са на мнение, че в английската летопис не ще се натъкнете на друго по-мащабно отнемане на земи и богатства, кавото е било извършено при управлението на Хенри VІІІ и преди всичко на неговия пръв министър Томас Кромуел. Това е епохата на истинския абсолютизъм на Албиона.

 

Когато най-прочутата съпруга на монархаАна Болейн, заявила на всеослушание, че парите, отнети от църквата, от благородниците, и от останалите законни собственици, трябва да бъдат насочени към благотворителност и добри дела, Кромуел я обвинил в… богохулство. Познато, нали? Още от юдейския синедрион в Йерусалим и осъждането на Исус Христос. Точно като първожреца Каяфа, който се наслаждавал на Божието разпятие, Томас Кромуел наблюдавал обезглавяването на кралицата

 

Déjà vu.

 

Но първият министър на Хенри VІІІ следвал примера, записан в Стария завет:

 

… От днес аз ще почна да разпръсвам страх и ужас пред тебе върху народите под цялото небе; ония, които чуят за тебе, ще се разтреперят и в ужас ще се махнат от теб.[7]

 

А в края на дните си масовият убиец Исус Навин събрал племето и рекъл:

 

Вие видяхте всичко, което господ, вашият бог, направи пред лицето ви с всички тия народи, понеже господ, вашият бог, сам се сражаваше за вас.

 

Ето, поделих ви по жребий тези останали народи за дялове на колената ви, всички народи, които изтребих от Йордан до голямото море, към залез-слънце. Сам господ, вашият бог, ще ги прогони от вас (докато не загинат напълно; и ще насъска срещу тях диви зверове, докато заличи тях и царете им от лицето ви); ще ги изтреби пред вас, за да получите в наследство земята им, както господ, вашият бог, ви е говорил.[8]

 

И още:

 

Давид събра целия народ, потегли към град Рава, воюва против него и го превзе. Давид взе венеца на царя им от главата му, а в него имаше талант злато и скъпоценен камък, и Давид го възложи на своята глава, и изнесе от града много голяма плячка.

 

А народа, който бе в него, изведе от там и го прекара през триони, през железни дикани, през железни брадви и го хвърли в пещи за печене на тухли. Тъй постъпи той с всички амонитски градове. След това Давид се върна с целия народ в Йерусалим.[9]

 

Искам да кажа, че когато Лазар Каганович, истинският държавен глава на възстановената болшевишка ХазарияСССР, гледал с възторг и задоволство, как разрушават най-големия руски православен храм, московскияХристос Спасител“, всъщност е вършил същото, което са правили неговите духовни наставници, героите на зловещия Стар завет. Пак по този начин, когато днес талибаните и останалите въоръжени ислямисти сриват до основи статуи на Буда, християнски църкви и манастири, даже джамии,[10] те следватсветлиястарозаветен пример.

 

Даже попадналият в светлините на прожекторите Александър Давидович Голдфарб, нашумял покрай убийството в Англия на Александър Литвиненкокомунист и офицер от КГБ, е евреин.[11] На Запад тиражират лъжите за някакво неговобягствоот СССР през 1975 година. Нещо не просто изключено, а невъзможно, без позволението на КПСС и същите нейни служби за сигурност.

 

До ден днешен този възпитаник на Московския университет, заемал солидна длъжност в секретния Институт по ядрена енергетика Курчатов“, работи като шпионин под прикритието намикробиолог. През 1980 година Научният институт Вайцман“ в Израел го удостоил с докторско звание![12]

 

През годините кои са били и са другари намилиячифуто-руснак или руснако-чифут, настоящ чифуто-американец или американо-чифут? Ами членът на КПСС, вербуваният лично от Лаврентий Берия агент на НКВД,[13] покойният „демократичен“ другар Андрей Сахаров, женен за еврейката Елена Бонер. Вездесъщият интернационален спекулант Дьорд Шварц, представящ се за Джордж Сорос. Назначеният от същата съветска компартия и от КГБ за олигарх Борис Березовски.[14] Онзи, който предложил на Борис Елцин да издигне Владимир Путин

 

От 2001 година товарищ Голдфарб е и на втора хранилка. Получава заплата като изпълнителен директор на някаква Интернационална фондация за граждански свободи със седалище в Ню Йорк. Организацията е била основана и финансирана от… Борис Абрамович Березовски.[15]

 

А къде бяхахрабрите“, „демократичниисправедливибритански власти от 2006 година досега? Не ви ли мирише на „Джорджи Марков“ и болшевишка ченгеджийница?

 

Накъдето и да погледнете, все евреи се крият зад злините! Не знаете ли, какви са Владимир Путин и Дмитрий Медведев? А Джордж Буш и Джон Кери? Или Никола Саркози и Франсоа Оланд? Или Дейвид Камерън и Ед Милибанд?

 

Докараха нещата чак до там, та в самото навечерие на общите избори в нашата южна съседка, уждесенлондонски всекидневник излезе с коментар на свой водещ журналист, озаглавен:

 

Ако бях грък, щях да бъде изкушен да гласувам за марксиста. Гърция е толкова съсипана от евро-елита, че нейният народ почти няма какво да губи.[16]

 

Седмица преди това телевизия “Euronewsтъпчеше главите на аудиторията си с мнения на жители на Атина. Почти всички репортажи, даже с оплакващите се като най-изпадналидългогодишни безработни на всякаква възраст, бяха заснети втаверни! Не помня от колко години кракът ми не е стъпвал в ресторант. Как е при вас?

 

Къде са те, къде сме ний? Тук е тишина. А една от най-често срещаните телевизионни картини е на плачещи нашенци. В повечето случаи – мъже.

 

Ами тъй де, „така си мреш, така сме ний, такапоглеж! ДийДий, краста, дий!“…[17]

 

Човечеството се държи като кучетогони опашката си. И уж я вижда, а все не я стига. Накъдето и да се обърне, го гледат изпълнените със злоба очи на изконното злоСтария завет, Талмуда, Кабала. В него се впиват жадните за кръв погледи на онези, които превърнаха тези регистри на свирепостта и варварството в съвременни религииционизъм и холокостика. Не други, а ционистите са майките и бащите на тоталитарните доктрини на комунизма, социализма, фашизма и нацизма, и на ужаса от тяхното внедряване в практиката.

 

 

 

Като в роман на Оруел

 

 

 

Извратеността на властелините на света достигна до там, че Те сътвориха разнообразни развлечения от злото. Лидерите на Интернационала направиха всичко възможно, за да банализират прочутия Оруелов герой Big Brother. Превърнаха го в долнопробно телевизионно забавление от типа на т. нар. риалити – „случващо се в действителност“. Свръхпростаци и грубияни се включват в тези дебелашки увеселения, предназначени за слабоумна, ниско интелигентна аудитория. А през това време в живота става следното, и то отдавна:

 

 

 

 

 

Колко от вас са наясно, че Интерпол е частна организация?[18] Член 2 на нейната Конституция я задължава да действа „в рамките на законовите ограничения, съществуващи в различните държави и в духа на Всеобщата декларация за правата на човека“ на ООН.

 

А Член 3 регламентира:

 

Напълно е забранено на Организацията да предприема намеса или действия от политически, военен, религиозен или расов характер.[19]

 

Смятате ли, че се съобразява?

 

И как допуснахме частна – „неправителствена организация“, както я наричат – да се намесва в правораздавателните системи на толкова много страни? А „държавни ръководители“ от ранга на американския президент да я упълномощават за това, предоставяйки й по-широки правомощия от съответните органи в собствените им нации?

 

Не е възможно Интерпол да мине за неутрална организация, след като често бива обвинявана за арести, мотивирани от политиката.[20] От друга страна, тя се изявява като корпорация. През 2013 година например сключи договори на стойност стотици милиона долара с фармацевтични компании, с концерна за производство на тютюневи изделия “Philip Morris” и даже с… ФИФА![21]

 

Кой ни е виновен, задето търпим това? Ние, „свободнитеевропейци, американци

 

 

 

Novus ordo seclorum[22]

 

 

 

Загърбили онова, което ни причиняват, за поредна година интернационалните корпоратократори се събраха в швейцарския зимен курорт Давос. Този път излезе, че се опасяват за своето бъдеще? Не се подлъгвайте по заглавия като следното:

 

Олигарсите от Давос са прави, да се страхуват от света, който са създали.[23]

 

Само втората част е вярна. Те изградиха този ужасно несправедлив световен ред. Но не го замислиха. Бяха само част от главните изпълнители. Така, както Адолф Хитлер, по неговите собствени признания, не бил палач на марксизма, а негов осъществител“.[24]

 

Защо смятам така? Понеже знам, че мнозинството от олигарсите са наясно с плана. А програмата, за чието изпълнение са били подбрани, е съвсем различна от онова, което бива втълпявано на масите по света. Такава е целта на пропагандата, нали?

 

След малко ще опитам да представя, какво преследва планът за световно господство, чиито реализатори са милиардерите, наели помещения в скъпите хотели на малкото алпийско градче. Дали ще разберете и ще се уверите? Нямам никаква представа. Всекиму според способностите и желанието.

 

Някои са tabula rasa, както смятал английският философ Джон Лок.[25] Радват се на мозъчета, гладки като на новородените. Други отговарят на вида, описан от германския физиолог и доктор Емил дьо Боа-Реймондignoramus et ignorabimusне знам и не искам да узная.

 

 

 

 

 

 

 

През това време един от избраниците, comrade Барак Хюсеинович, забавляваше републиканското мнозинство в двете камари[26] на Конгреса, сочейки с пръст богатите, дето избягват данъци. Същите, които осигуриха финансирането на двете му предизборни кампании. С което Обама стана първият президент, отказал изцяло държавните средства за това. С други думи – назначен за частен президент. За държавен глава на онези 1 процент свръхбогаташи, които фактически притежават САЩ.

 

 

 

Convergence – сливане, но само на елитите

 

 

 

Добре е да гледате последния епизод от десет серийната документална филмова поредица, носеща заглавието „Оливър-Стоуновата неразказана история на Америка“. Той е онасловен „Буш и Обама: Епоха на терор“.[27] Бих могъл да го представя, но от YouTube ще го спрат заради авторски права. Опитвал съм.

 

Та в тази серия прочутият режисьор показва, как преподавателят по конституционно право Барак Обама поема обещания, които със самото си влизане в Белия дом изцяло загърбва. В този и в друг документален филм са показани механизмите на властта в САЩ, превърнати в Съветски американски щати. Схемите и методите за набиране на политици, за тяхното финансиране, както и измамите, неизбежно присъстващи в тозинеморален бизнес“. Тъй като животът винаги поставя загадки за решаване и издига препятствия за преодоляване.

 

Но накрая, както е в холивудските филми, „добрите“ – разбирайте онези, зад които стоят големите пари, непременно побеждават. При държавния капитализъм от съветски тип, т. нар. социалистически стройвоенния или милиционерския комунизъм, нещата бяха по-лесни и явни. Съществуваше номенклатурна класа, която притежаваше властта. Следователно – държеше и парите. Те произлизаха от властта. Затова членовете на комунистическата партия до един бездуховни, психически сбъркани егоисти, се стремяха със зъби и лакти да се доберат до заветния списък номенклатурата.

 

Точно това обяснил Андрей Луканов на един от своите заместници в Министерския съвет. През 1990 г. другарят Константин Косев, по решение на сатанатаакадемик, агент „Найденов“ на Второ главно и на Шесто управление, а по-късно – щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, беше назначен за вицепремиер и министър на народната просвета. Той си спомня:

 

Имахме един разговор с Луканов, от който всичко ми стана ясно – какво ще се случи след промяната. Той смяташе социализма за нефелна система. Казваше: „Ще я премахнем с капитализъм, но капиталистите ще бъдем ние.“ И започна да създава условия съответните хора да забогатеят. Това с червените куфарчета е мит, абсолютна глупост. Истината е във външнотърговските дружества, които от държавни станаха частни и си прибраха парите.[28]

 

Туй то. Разбира се, истината не е само тази. Много бяха начините, по които алчно червената фашистка номенклатура преживя невиждана метаморфоза: от активни борци против капитализма, забраняващи частната собственост и преследващи всеки неразрешен от тях опит за предприемачество, другарите комунисти се превърнаха вкапиталисти.

 

Например Добромир Гущеров не е бил външнотърговец, а щатен комсомолски деятел. Същото се отнася и за много от останалите назначени новобогаташи. Георги Агафонов, агент „Здравков“ – борче, избрано от Луканов за личен телохранител на светите Андреевимощи. Радосвет Радев – агент „Карак“ и Тошо Тошев – явочник „Бор“, са се занимавали с пропаганда. Какви външнотърговци са били Илия Павлов, Васил Божков, Емил Кюлев, Ангел Първанов, Борислав Дионисиев, Петьо Блъсков, Степан Еремян, Христо Александров от някогашната Г-13? Ами Гриша Ганчев, братята Бобокови, Диневи и Домусчиеви, мутрите от СИК и ВИС, и т.н.?

 

Досега ми пишат: Това го знаем. Кажи нещо ново.

 

Ами като го знаете, защо търпите? Новото е забравено старо: “Circus et panem” – „хляб и зрелища“, както сатирикът Децим Ювенал се подигравал на римските тълпи!

 

Хубаво, но ние си въобразявахме, че Западът е антикомунистически и ще ни подаде ръка. Това се оказа главната измама и най-крупното разочарование от промените поне за такива като мен. Тогава, в края на осемдесетте и през първите две-три години на деветдесетте още не знаехме, кой, кога и с каква цел е създал комунистическата идеология и съответното интернационално революционно движение. Къде и как мобилизираха, финансираха и обучиха болшевиките. Нямахме никаква представа от крайните намерения на свръхбогатитеистинските комунисти, чието дело е всичко това.

 

Нека пак припомня извода, до който в края на шейсетте години достигна американският консерватор Гари Алън:

 

Нека изследваме единствените социалистически страни – съгласно социалистическата дефиниция на думата – съществуващи днес на света. Това са комунистическите страни. Самите комунисти ги назовават социалистически държави, както е в наименованието Съюз на съветските социалистически републики.

 

В него, в реалния социализъм, имате на върха една съвсем тясна олигархична клика, която обикновено не наброява повече от три процента от общото население, но тя тотално контролира всичкото богатство, цялата продукция и самия живот на останалите деветдесет и седем на сто

 

Ако човек прозре, че социализмът не е програма за разпределение на богатството, а фактически е метод за укрепване на богатството и за господство над него, тогава онова, което ви се струва като парадокссвръхбогатите да пропагандират социализмасе оказва, че изобщо не е никакъв парадокс. Обратното, то става логичният, даже перфектният инструмент за мегаломаниаците, преследващи властта.

 

Комунизмът или по-правилносоциализмът, не е движение на потиснатите маси, а на икономическия елит. Тогава планът на заговорниците от най-вътрешния кръг е да социализират Съединените щати, а не да ги комунизират.[29]

 

Всичко е решено отдавна. И ето сега, comrade Барак Обама, верен син на Интернационала, се заканва:

 

Като американци, ние нямаме нищо против да плащаме своя справедлив дял от данъците, както всички го правят. Но прекалено отдавна разни лобисти въведоха в данъчните закони вратички, които позволяват на някои корпорации да не плащат нищо. Докато други поемат цялата данъчна тежест. Надупчиха данъчното законодателство с привилегии, от които свръхбогатите не се нуждаят. Докато отхвърлиха облекченията за семействата от средната класа, които имат такава необходимост.

 

През тази година имаме възможност да променим това. Нека затворим пробойните, за да престанем да възнаграждаваме онези компании, които държат печалбите си зад граница. И да удостоим онези, които инвестират тук, в Америка. Нека използваме спестяванията си, за да възстановим нашата инфраструктура и да я направим по-привлекателна, та фирмите да върнат своята дейност обратно у дома. Хайде да облекчим системата и да оставим собствениците на малки предприятия да се отчитат по действителните си банкови извлечения, вместо по счетоводните данни, та да се справят. И нека запушим дупките, които довеждат до неравенство, позволяващо на един процент от онези на върха да избягват заплащането на данъци върху тяхното натрупано богатство. Можем да използваме тези пари, за да подпомогнем семействата в отглеждането на децата и за изпращането им в колеж. Изпитваме необходимост от данъчно законодателство, което действително помага на работещите американци да се включат в новата икономика. А можем да постигнем това заедно. Можем да го сторим всички заедно.

 

Да помогнем на здраво трудещите се семейства да свързват двата края. Да им предоставим необходимите инструменти за добре платени работни места в тази нова икономика. Да осигурим условия за икономически растеж и конкурентноспособност. Ето къде трябва да отиде Америка. И съм уверен, че американският народ иска да отиде тъкмо там. Това ще направи нашата икономика по-силна за година след днешния ден, за 15 години след днес, и далеч отвъд настоящия век.[30]

 

Републиканското мнозинство искрено се забавляваше при тези слова. А накрая „деснитеконгресмени даже не се изправиха на крака, за да изпратят президента подобаващо. Те бяха наясно, че дума дупка не прави. Социалистическата фразеология на Хюсеинович няма да промени нищо.

 

През следващата година общото богатство на най-богатите, съставляващи 1 на сто от населението, ще надхвърли това на останалите 99 процента от хората на земята, ако настоящата тенденция към увеличаване на неравенството се запази“ – предупреди Oxfam днес, в навечерието на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.[31]

Даже някои тукашни медии съобщиха печалната прогноза. Ако не знаете, Oxfam International е интернационална конфедерация на 17 организации, която има представителства в 94 страни. Поставила си е за цел да търси решения за справяне с бедността и несправедливостта по света. Нейното седалище е в Оксфорд, Великобритания.[32]

 

 

 

Когато фактите говорят, даже глупаците следва да замълчат

 

 

 

Четири дни преди въпросната реч на Обама изнесоха данни за реалния живот. Не друг, а CNBC, обяви резултатите от изследване на истинското състояние на данъчната практика в САЩ:

 

С други думи, то заявява, че системите за данъчно облагане саобърнати с краката нагоре“. Като бедните плащат повече, а богатитепо-малко. Като рекапитулация, най-бедните 20 процента от американците плащат средно по 10,9 на сто от своите приходи във вид на държавни и местни данъци. А 20-е процента американци от средната класа заплащат 9,4 на сто. Междувременно, единият процент на върха внася само 5,4 на сто от своите приходи в държавни и местни данъци.[33]

 

Сега идва ред аз да се позабавлявам. Поради ред факти, които съм изнасял на светло през годините. И вместо да срещна разум и разбиране, най-често отнасям подигравки. Малцината ми съмишленици са изключението, което потвърждава правилото. А то отива чак до там, че преди дни ми изпратиха извадки отфоруми“ в интернет. В тях очевадно неграмотни негодници с нискочел произход, както личи по излиянията им, ме изкарват „откачалка, която говори само за Ротшилд“!

 

Първо, обърнете внимание на мащаба на средната класа в САЩ, обявен преди дни от телевизионната мрежа CNBC20 на сто! Само толкова!

 

Колко са бедните? Няма да намерите данни. Въпросът е неудобен за Братството. Затова и официалните агенции, създадени уж, за да се занимават с него, не предлагат друго, освен витиевати разяснения.

 

Понеже ми се подиграват за „Ротшилдови“, нека предложа друг разрез. Навярно – отново за първи път по тези земи. С предварителната уговорка, че „светото банкерско семейство“, което отдавна не е само такова, не присъства в никакви класации за нищо. Неговите представители са над всички и всичко. И това е своеобразна аксиома, възприета в медиите, както и в политическата и икономическата област.

 

Данни за тях не ще срещнете никъде. Всичко е в сферата на гаданията. Дори толкова престижно нещо, като оценката на произведенията на изкуството, които притежават. Да не отварям дума за фамилните замъци, за които знаещите отдавна са се произнесли: Нито един цар, крал, султан или шейх в историята не е могъл да си позволи!

 

И така:

 

Ново проучване установи, че повече от две-трети от милионерите по света се смятат за принадлежащи на някаква религия. Като повече от половината от тях се самоопределят като християни.

 

Изследването, извършено от New World Wealth, политически необвързана фирма за проучване на богатството, откри, че от общо 13,1 милиона милионери по света, 7,4 милиона или 56,2 на сто, се смятат за християни, когато ги запитат за тяхната религия. Цели 6,5 на сто от милионерите са определят като мюсюлмани; 3,9 процента – като хиндуисти; а 1,7 на сто се самоопределят като евреи.

 

Цели 31,7 процента от милионерите са смятат за „други“, което включва всички останали религии и „нерелигиозност“.

 

Естествено, християнството доминира и в най-богатите държави, тъй като страната оказва важно влияние върху резултатите. Според New World Wealth, седем от десетте най-богати държави – определени като такива според броя на милионерите в тяхсадоминирани от християни“, съгласно доклада.[34]

 

Усещам как онези „умници“, дето ме смятат за „луд“ и за „говорещ само за Ротшилд“, доволно потриват ръцесам си го набута, простете за израза. Употребих го, понеже е характерен за тяхната долнокачествена пасмина. „Милите“!…

 

Затрупват ни с относителни числа, които са по-опасни от абсолютните. Защото не предлагат и базата за сравнение. Изнасят данни за дялове от богатството, но несъотнесени към съответното участие на отделните религиозни общности в него.

 

Всеки, който борави със статистически данни, ще потвърди: Най-важни са относителните числа. По конкретната тема – относителният дял на милиардерите на глава от населението.

 

Да се доверим на „Световната книга на фактите“, постоянно поддържана не от КГБ или както се нарича днес. Нито от ДАНС, BND, MI5 или Моссад, а от ЦРУЦентралното разузнавателно управление на САЩ.[35] В нея четем, че християните съставляват 31,5 на сто от световното население. Което съответно прави 18,12 процента от богатите. Мюсюлманите23,20 на сто по земята, дават 2,8 процента от най-заможните.

 

Да прескочим останалите и да се спрем на изконно, но справедливо заподозренитеевреите. Те съставляват 0,22 процента от земните жители. Обаче „1,7 на сто от милиардерите се самоопределят като евреи“. Нека специалистите по математика пресметнат какъв е относителният дял на еврейските милиардери на глава от световното население и вътре в собствената им общност.

 

Според моите скромни познания и изчисления, най-често срещаните свръх богаташи са евреи. Ето:

 

На 23 януари 2015 г. жителите на планетата Земя наброяваха 7 125 000 000 души. От тях 0,22 на сто или 15 675 000 парчета се самоопределят като евреи.

 

Общият брой на милионерите е 13,1 милиона. От тях 222 700 са евреи. Което ще рече, че горе-долу един на всеки 14,2 евреи е милионер!

 

Съгласно същите официални данни християните наброяват 2,2 милиарда души. От тях 7,6 милиона са милионери, а не милиардери. Което означава, че един на 289,47 християни е милионер!

 

Рекапитулацията показва, че милионерите сред евреите са 20,38 пъти повече от тези сред християните! ция и сплотеност.

 

Нека о̀дат боси, както би рекъл шопът, превърнат в соц-бачкатор.

 

Който не вярва, да му умре кварталният, според популярния „тарикатскиизраз от детството ми. Проверете, може да греша в изчисленията

 

Няма друга толкова облагодетелствана верска група. Не го отдавайте на някакви извънредни, особени качества. А на отколе извоювани, опазени племенни привилегии, увеличавани чрез изолация и сплотеност.

 

Who’s that world? Qui est ce monde? Wer ist das weltweit?

 

Казано на нашенски: Чий е този свят?

 

Незначителен“ пример:

 

Повече от една пета от Путиновите милиардери са евреи![36]

 

Да повторя: Иде реч за милиардери“, а не замилионери“. Който е добър в смятането, може да изчисли какъв е делът на еврейските милионери в Путинова Русия!… И още нещо: Данните не са толкова стариотпреди само два месеца и половина!

 

Накрая на публикацията има коментар, който обобщава:

 

Забавно е, но наскоро списание Forbes помести започваща от корицата тема на броя на иврит, изнасяща списък на еврейските милиардери по света. Излиза, че богатите евреи обичат да четат списъци на богатите евреи.[37]

 

И още нещо: Навсякъде представят Рон Унз, собственика на цитирания източник, като десен“. А не като някакъв либерал, което означава социалист. Впрочем, от март 2007 до август 2013 г. той е издавал списание с название, отговарящо на убежденията му – “The American Conservative” – „Американският консерватор“.[38]

 

Как ви се струва? Чий е този свят?

 

Още в началото на 1939 година американският равин Хари Уетън не толкова провъзгласил, а по-скоро свел до знанието на единоверците си, какво предстои:

 

Според Хитлер, раса от по-висша цивилизация има правото да подчини на себе си расите от по-низше естество. А расата с най-развита цивилизация има право да бъде господар на целия свят и на цялата човешка раса. След като евреите са най-висшият и най-цивилизованият народ на земята, те имат правото да подчинят на себе си останалото човечество и да станат господари на цялата земя. Отсега нататък това е историческата съдба на евреите, но не в Хитлеровия и нацисткия смисъл.[39]

 

Следва богохулството:

 

С Исус, който само символизира евреите, нашето царство не е от този свят.[40]

 

Не ви се вярва? Ами погледнете горната илюстрация. Защо да ви лъжа? Каква ми е ползата? Разполагам с книгата.

 

Обаче народът е казал:

 

Ела зло, че без тебоще по-голямо зло.

 

 

 

„Конспиративни теории“ или действителност?

 

 

 

Злото, което равинът Уетън е проповядвал преди 76 години, „не спи под камък“. Обратното – шества по земното кълбо. Още тогава, въз основа на еврейския триумф в СССРвъзстановената Хазария, с талмудския болшевизъм като държавна религия, равинът възвестил:

 

Държавният капитализъм и фашизмът са новият обществен ред, който ще се разпростре по цялата земя. И този социален ред ще просъществува през вековете. Никаква новосъздадена сила не може да спре тази обществена трансформация. Борейки се против държавния капитализъм и фашизъм хората се сражават срещу историята. А онзи, който се бие с историята, бива унищожен от нея. Държавният капитализъм може да бъде победен само с държавен капитализъм. А само фашизъм може да надделее над фашизма.

 

В тяхната битка против държавния капитализъм и фашизъм демократичните страни ще бъдат принудени да станат фашистки и да установят държавен капитализъм. Тогава въпросът е: Могат ли евреите да се борят против държавния капитализъм и фашизъм? Могат ли евреите да разчитат на съществуващите демократични страни?

 

Видяхме, как за няколко месеца демократични страни станаха фашистки. Видяхме, как пазители на демокрацията, които бяха готови да умрат за нея, за една нощ станаха фашисти и се обърнаха срещу собствената си демокрация.

 

Евреите не могат да разчитат на никого, даже на най-добрите си приятели. Както в миналото, така и сега, евреите ще трябва да се бият сами за своето съществуване. Могат ли евреите да се сражават срещу ситуацията в света, в която загиват могъщи нации и сили? Оттук насетне, що се отнася до останалите народи, те се бият за нещо положително. Сражават се за своята страна, за институциите си, за своята независимост и за икономическите и политическите си позиции в света.

 

А за какво да се борят евреите? Евреите нямат страна. Нямат никакви икономически и политически позиции на света. Те нямат никакво свое правителство и нито една собствена институция. Всичко, за което евреите могат да се бият, е частният капитализъм и загиващата демокрация.

 

А странно, докато могъщи нации отстъпват пред държавния капитализъм и фашизъм, евреите упорито искат да се сражават с тях. Твърде късно е да оценяваме относителната стойност на частния капитализъм. Частният капитализъм е обречен. И в близко бъдеще той ще умре и ще бъде погребан. Същото важи и за демокрацията. Тя отмира. И в недалечно бъдеще ще е погребана покойница.

 

Изправени пред тази всеобща и постоянна световна ситуация, евреите са длъжни да следват само този курс: Да се откажат от борбата против държавния капитализъм и фашизъм. И да се помирят с тях. Това означава, че евреите трябва да зарежат битката си срещу нацистка Германия и фашизма. Трябва да се откажат от бойкота против нацистка Германия и да проумеят, че следва да променят своите идеи и схващания, философията си и своя начин на живот. За да се приспособят към новия обществен ред. Което ще бъде по-трудно за евреите в сравнение с другите народи. Но нека винят себе си за това.

 

Като продължават войната си срещу нацистка Германия и фашизма, евреите утежняват собственото си положение и поради това ще им се наложи да страдат. Може би целта, която бива представяна пред евреите, е доста трудна и болезнена. Но те нямат алтернатива. Или ще се приспособят към новия обществен ред, или новият обществен ред ще ги унищожи. Като се помирят с нацистка Германия и фашизма, евреите трябва да бъдат честни и открити. Защото имат работа със самата история.

 

Следователно, това е първата стъпка от програмата: Евреите са длъжни да се приспособят към нацистка Германия, фашистка Италия и фашизма като цяло.[41]

 

Кое не е станало ли? Почти веднага еврейският терорист Абрахам Щерн, роден в Сувалки, тогава в Руската империя, а днес в Полша, подписал предложения за сътрудничество между ционистите в Палестина, от една страна, и италианските фашисти и германските нацисти, от друга.

 

Яир, какъвто бил нелегалният му прякор в Британския мандат, адресирал проектите си за създаване на еврейски фашистки и националсоциалистически части лично до Бенито Мусолини и Адолф Хитлер. Няма лъжа и измама. Документите са налице и са обнародвани.[42]

 

А колко още предстояло!

 

Първо, върнете се към онова, което споменах във връзка с Андрей Луканов и домораслите ни комунистчета. И към констатацията на равина Хари Уетън, че „пазители на демокрацията, които бяха готови да умрат за нея, за една нощ станаха фашисти и се обърнаха срещу собствената си демокрация“! Сравнете пророкуваното и осъщественото. Не е ли едно и също?

 

Второ, твърде отдавна, през 1974 година, в Швейцария издадоха книгата на евреина Ханеке Кардел, офицер от Хитлеровия Wehrmacht, озаглавена: „Хитлероснователят на Израел“.[43]

 

Трето, понеже не са живели в условията на държавния капитализъм, наричан социализъмтоталитарния комунизъм, на Запад сравняват ставащото с фашизъм. Преди да напусне този свят, еврейският милионер Еърън Русо засне своя документален филм, носещ наслова: „Америка: От свобода към фашизъм“![44]

 

Сега погледнете назад, към началото. И вижте онова, което ви предложих – да не се подлъгвате по пропагандата. Те не изграждат онзи „класическичастнособственически капитализъм, описан от Адам Смит, който витае в масовото съзнание. Този етап отдавна приключи. С пълен триумф на невидимите владетели на човечеството.

 

Понастоящем Те са се упътили към единната световна държава. Както повечето интелигентни хора добре знаят, тя е мечтата, крайната цел на комунистическата идеология. Държавният капитализъм е преходът към нея. Нима не го помните? Или не сте чели и чували за неговия тукашен, отвратителен вариант? За нетърпящото възражение господство на номенклатурата – туземния „елит“!

 

Alea jacta est” – „жребият е хвърлен“. Rubicon transiturРубикон е прекосен.[45]

 

Разбирате ли, какво искам да ви кажа? Огледайте се. Какво наблюдавате? Можете да наричате всичко това „конспиративни теории“, а мен – техен разпространител. Което с нищо няма да промени действителността, а още по-малковашия живот. Струва си да припомня мнението на Хенри Форд, който станал първият християнски милиардер в САЩ. С други думи – постигнал е повече от всички вас, взети заедно.

 

Когато го запитали, дали вярва в автентичността на „Протоколите на ционските мъдреци“, автомобилният магнат отговорил:

 

Единственото изявление, което се чувствам задължен да направя във връзка с „Протоколите“ е, че те пасват идеално на всичко, което става наоколо. Написаното в тях е намирало проявление в цялата история дотук и продължава в наши дни.

 

Когато му възразили, че документът е фалшификат, той повдигнал рамене:

 

Каквито и да са, нали нещата в тях съвпадат с всичко, което става?[46]

 

Нима нещата, предвидени от равина Хари Уетън, не се сбъдват. Какво представлявал фашизмът в Италия? Корпоративен капитализъм, който притежавал държавата.

 

Каква е настоящата система, в която сме накиснати? Наричат я корпоратокрация. Което ще рече власт на корпорациите.

 

А т. нар. common peopleобикновените хора? Онези, които са извън 21процента, съставляващи богатите и средната класа в САЩ. Нека другаде да са повече. Какво ще стане с тях?

 

 

 

Измамата „икономика на средната класа“

 

 

 

Трябва по-често да четете финалното есе от „Златото на партията“ на Игор Бунич. Та в съзнанието ви да залегне и уседне правилото, че Партията може да ви храни само, ако сте нейни роби. Тя няма никакво намерение да се грижи за свободни хора.

 

В края на краищата, какво означава свободата? Не е ли преди всичко правото да бъдем личности и имаме свой избор?

 

А когато Хюсеинович заявява от трибуната на Конгреса, че Съединените щати трябвада удостоят онези, които инвестират тук, в Америка“, е добре да не проявявате обичайната наивност. Ето какво предстои. Нищо, че не иде реч за САЩ, а за техния пудел Великобритания. Какво очаква американците може да установите, ако приложите познатата нашенска формула:

 

Думам ти дъще, сещай се снахо.

 

В случая „дъщерятае Великобритания. Даже исторически това е по-близо до истината. Ето какво имам предвид:

 

През следващите пет години британските инвестиции в Китай ще се учетворят“ – съобщи лондонски всекидневник. – „По този начин те ще изпреварят далеч двойното увеличение на преките чужди инвестиции в бързо напредващата икономика.[47]

 

Британските капитали отдавна се насочват към Китай. Какво остава за американските, които комай първи тръгнаха да изтичат нататък? Кого лъжат Обама, Камерън и останалите?

 

Как кого? Заблуждават масовата публика, т. нар. широка общественост. Вършат го с помощта на медиите. Така формиратобществено мнение“. Идете, че го оборвайте. Все едно да има залагания за уличните битки между израелската армия и палестинските дечурлига. И да предпочетете младежите, чиетонай-тежковъоръжение сапрашките!

 

Ала поне на редовните читатели на тази медия е известен и обратният път на паритеот Пекин към Запада.

Китайски инвеститори продължават да изкупуват огромни парчета от Великобритания. Вземете за пример дяловете отХийтроу“ и летището на Манчестър, производителите на готови и полуготови храни Weetabixи Pizza Express, и нефтодобива в Северно моребританските инвеститори и компании се готвят да върнат жеста.

 

Миналата година преките чуждестранни инвестиции под формата на акции от Великобритания в Китай достигнаха общо до 6,7 милиарда лири, изчисли проучване на King & Wood Mallesons. Но глобалната юридическа фирма очаква те да се покачат до 26 милиарда паунда през 2020 година, тъй като китайската икономика се отваря за външните капитали. През миналата година делът на Великобритания в общата сума на чуждестранните инвестиции в Китай беше около 1 процент. След пет години той ще нарасне до 2 на сто, но на доста по-висока основа.[48]

 

Както виждате, това не са заклинания, а факти. Да преведем сухия език на числата на всекидневен говор.

 

Ние боравим с понятия като морал, справедливост, чувство за мярка, любов към ближния, взаимопомощТе са базата на ценностната система на нормалните човешки същества. Изграждат, съставляват тяхната нравственост. Ако щете – духовната им същност.

 

А срещу нас се изправя висока стена от краен материализъмпрагматизъм. В него изброените термини нямат никаква стойност, не представляват нищо. Те са спомен от миналото и то не на всички, заслужаващ ирония или сарказъм – най-малко. Не веднъж съм разказвал, как ме питат: А колко ще ти платят в заложната къща за чистата съвест и морала?

 

Какво свързва Великобритания, досега възприемана като люлката на капитализма, с комунистически Китай? Единният им произход, общите им цели, и тяхното еднакво пренебрежение към всичко духовно, извисено, което не е от този свят, нека го кажа така. В такъв случай, не се ли досещате, кои са протагонистите на този световен ред, който хич не е нов?

 

Известно ми е, че хората забравят. Пък и не са длъжни да помнят всичко. Всеки със занаята си. А част от моя е да припомням.

 

Какво представлява Китай от политико-икономическа гледна точка? А светът или поне онази част от него, която смятаме за икономически развита? Дали ще ги оприличите на олигархия или корпоратокрация, е все едно. Те напълно покриват две ценни дефиниции. Първата гласи:

 

Комунизмът е типобществена формациясъс закони, обусловени отживота в комуна“, където доминиращата обществена връзка е тази нашефи неговите подчинени, без да има обществена необходимост, само по нареждане. Веднъж установена, тази организация може да съществува без компартия, без марксистка идеология и дори с многопартийна система.[49]

 

А втората:

 

Комунизмът не е борба на бедните против богатите. Комунизмът е заговор на супербогатите срещу целия свят и на първо място против средната класа. Комунизмът е глобалната цел на сатаниститеКомунизмът е една от рожбите на ционизма. Комунизмът е средство и крайна цел на ционизма.[50]

 

Ето го ядрото, сърцевината, живецът на сегашния световен реддържавния капитализъм.

 

Капиталите напускатстарияиновиясвят. Стичат се към още по-нов, който е далеч по-стар. Изобщо не е парадокс. Вливат се в онзи вир, в който съществува най-благоприятна среда за раждане на малки. Това отличава обикновените пари от капитала. Той има свойството да ги превръща в още пари.

 

Според доклада „Разширяване на интереса: Възможности за инвестиции в Китай през 2020 година“, за чуждите инвеститори тази страна се превръща в един от най-жизнените и гъвкавите глобални пазари. Който до 2020 година ще привлече общо 1,3 трилиона лири-стерлинги [1,976 трилиона долара или 1,703 трилиона евро]. Повишение с 95 процента от онези 667 милиарда лири, на колкото възлизаха инвестициите там през 2014 г.[51]

 

Забелязахте ли числата в моите вметнати скоби? Преди само два месеца местата щяха да бъдат разменени. Тогава еврото беше по-силно.

 

Quo vadis, Europa?

Това, че в Китайската народна република, в която съществува еднопартийна, тоталитарна политическа система, не смущава западните капиталистически чистофайници“. Там комунистическият режим е явен. Ако не е по-приемливо, то поне е по-честно, в сравнение с псевдо демократичните общности на Запад. В които комунизмът властва под формата на настъпващ, ставащ все по-войнстващ атеистичен социализъм.

 

Стигна се до там, че атентатите в редакцията на троцкисткото издание Charlie Hebdo” послужиха за нещо, съвсем неочаквано и за мен. През нощта на сряда срещу четвъртък, 2122 януари т.г., гледах „надпяване“ в англоезичния вариант на телевизия “France 24”. Включиха репортаж. В него „мъдрец“ от Обединението за народно движение, партията на Никола Саркози – някой си Ксавие Бертран, предложи, за да се подобри интеграцията на чужденците във френското общество, да бъде възстановена наборната военна служба. Понеже тогава младежите щели да спят в общи помещения и да вършат всичко заедно![52]

 

В студиото друг „умник“, социалист на солидна възраст, на име Жан-Луи Бианко̀ от Френската национална обсерватория за ненамеса на църквата в държавата,[53] отхвърли това като „неосъществимо“. Но изрази мнение за въвеждане на почти същото – „гражданска повинност“.

 

В обсъждането участват още Грегорѝ Бектарѝ – млад учител по английски, чийто баща е алжирец; Нанси Грийн – историчка, професорка в Националния център за научни изследвания, който е най-голямата френска правителствена организация в тази област, и чернокожият рапър Лео̀ Севию̀р, нашумал с парчето “Les Mains Sales” – „Мръсни ръце“. Заглавието е взето от едноименната пиеса на Жан-Пол Сартър, чиято премиера е била през април 1948 г.

 

За мен по-точното название на гражданска повинност е трудова. Онова, което второто фашистко правителство в историята след болшевишкото в Съветска Русия, това на БЗНС, оглавявано от местното дуче Александър Стамболийски, е наложило от 14 юни 1920 година!

 

Не ви се вярва, че това се случва във Франция днес? Вижте и чуйте. Къде другаде, ако не тук?

 

 

 

 

 

Чист социализъм! И пълна липса на съзнание, че причините за заболяването, а не симптомите му, трябва да бъдат лекувани. Останалото води към безизходица – към задънена улица, кьорсокак, impasse, dead-end street.

 

Системата е погрешна. Тя е антихуманна. Предназначението й е да обслужва шепа високопоставени, „богоизбрани“ – номенклатурата, както беше при т. нар. реален социализъм. Но французите не са живели в условията на неговия тоталитарен гнет.

 

Предстои им.

 

Какъв пореден триумф на Джордж Оруел! Преди всичко, наличието на подобна институция, наречена гражданска повинност – нещо като скрита инквизиция с обратен знак – е чиста проба версия на Big Brother. Да не забравяме, че социалистите са официално на власт

 

Признавам, не бях допускал подобна безумна идея да възникне в нечия глава. Преглъщам заглавието на прочутата пиеса на Александър Островски, отнесено към моя милост…

 

Обикновен комунизъм. Ако така желаете, наречете го социализъм. Може пък покойният чичо на съпругата ми, преминал през стъргата на концлагера Белене, докато западните представители се лигавели с комунистите, да е развеселен в отвъдното. Виждайки, как комисари в черни кожени тужурки звънят по звънците на парижани и ги викат на трудова бригада. Първо във френската столица, сетне в цяла Европа.

 

В съзнанието ми се мержелее образът на Илич, правещ се, че носи бревното. Гражданска повинност! Последователите му я нарекоха Ленински съботници… Но все пак – повинност. Ангария, тегоба, задължение. За да бъде гаврата пълна, обявяваха робията за… „доброволна“!

 

Е, жътварки, „пеещи нейде в полето“, липсваха. Заместваха ги репортерки в грозни премени. Все някой от аргатите се виждаше по телевизията или на кадро във вестниците. Имаше и такива, които разпознаваха гласовете си по радиото. Социализъм. Зрял при това!

 

Е, презря и гнилите му плодове окапаха. Като си нямаше друга работа, „вятърът на промянатаотнесе семките на изсъхналите по клоните другадена Запад. Хак им е!

 

Онова, което навярно сте пропуснали или не сте в състояние да оцените, е равнището на владеене на английския език от младия Грегорѝ Бектарѝ. Все пак той преподава именно това, нали?

 

Искам да кажа, че се потвърждава констатацията за всеобщото влошаване на качеството на образованието. Така е даже във все още смятаните за престижни университети Харвард, Йейл, Оксфорд… Представяте ли какво е, щом рожби на туземната ни алчно червена фашистка номенклатура даскалуват там! Все пак те са примитиви по наследство. Какво остава за тукашните „висши учебни заведения“? (Как обичам това словосъчетание! Все едно говорят за кръчми.) Ами те не са друго. Вече близо 70 години не представляват повече от перални академии!

 

 

 

Китайският век

 

 

 

Незабавно се сетих за прословутата реплика на друг социалистДжон Кенеди, изречена в неговата встъпителна реч като президент на САЩ:

 

И така, мои американски сънародници, не питайте, какво вашата страна може да направи за вас, а какво вие можете да сторите за вашата страна?[54]

 

Знам я от дете. И колчем я чуя, ми се иска да имам кобур и то пълен… Както каза тате, който, Бог да го прости, слушайки заглушаваните чужди радиостанции, стискаше палци задесниякандидат Ричард Никсън:

 

Комунизмът победи в САЩ.

 

Тогава не го разбрах. Сега, след като съм натрупал толкова много познания, със самоирония мисля за нашата наивност. Никсън се оказа по-ляви от Кенеди, ако приемем тези несъществуващи понятия за реалност…

 

По-рано в спомената вечер, преди да чуя плещенето поFrance 24”, в собственото ми телевизионно предаване, разговарях с протестантския пастор Ангел Пилев. И той спомена за онези райони в големите европейски градове, които противно на законите, са обособени в места, в които кракът на коренните жители не може да стъпи! Това е т. нар. градски апартейд, налице и у нас.

 

Попитах го, как така той знае за съществуването на подобни центрове на изолация, а западните лидерине? Странно?! Не съм ли прав?

 

Но да се върнем към другата, към икономическата действителност.

 

Не мога да бъда сигурен, че 2014-а ще е годината на Китай. Или, че 2015-а ще бъде годината на Китай. Но не изпитвам никакво съмнение, че това ще бъде китайският век.

 

Знаете ли на кого принадлежи тази прогноза? На един от онези, които от подножието на върха служат на самите „олимпийци“. Думите са изречени от Лойд С. Бланкфайн, председател и главен изпълнителен директор на… банката “Goldman Sachs”. След малко ще го видите и чуете.

 

Такива са днешните и утрешните реалности. След три петилетки се очаква китайската икономика да бъде трикратно по-развита от американската!

 

Не е изненадващо, че Обединеното кралство е само един от мераклиите за инвестиции в Китай. Страната на победилия държавен капитализъм под тоталитарната власт на комунистическата партия е магнит, привличащ капитали отвсякъде.

 

Докато британските инвестиции в региона ще нарастват бързо, те все още са възпирани от приливите откъм Хонг Конг, които през 2020 година ще съставляват 63 на сто от всички чуждестранни инвестиции в Китай. Сингапур, Япония, Тайван, САЩ, Южна Корея и Германия също ще бъдат солидни играчи. Всеки от тях ще участва с дялове между 6 и три процента от общите инвестиции.[55]

 

Съзряхте ли някъде да отварят дума за инвестиции в Европа или САЩ? Какви са надеждите на хората по тези места? Каква картина се очертава на хоризонта пред нас? След като:

 

Секторът на финансовите услуги ще преживее най-голямото си покачване, като ще се увеличи от едва 27,7 милиарда паунда през миналата година до 143,2 милиарда лири през 2020 година. Нарастване с 417 процента, благодарение на вдигането на ограниченията върху търговията с ремимби [юан – китайската национална валута] и на китайския устрем към реформи във финансовия пазар.“

 

За пет години китайската енергетика възнамерява да привлече 19,3 милиарда лири-стерлинги. Увеличение с 9,8 милиарда паунда. Хуманитарните науки, медиите, развлекателната индустрия също са споменати в доклада като отрасли, в които са предвидени увеличения.

 

През последните години китайските власти предприеха стъпки, които да улеснят инвестициите в страната и да променят възприятията на инвеститорите относно китайския пазар и възможностите на него“ – сподели Стюърт Фулър, управляващ съдружник по глобалните пазари в King & Wood Mallesons. – „Правителството припозна широк спектър от области, които имат нужда от чужди инвестиции. Та Китай да може да посрещне своето вътрешно търсене и успешно да пребалансира икономиката си в посока на увеличаване на качеството.[56]

 

Онова, което разбирам е: Китай вече е нахлузил имперските ботуши и спешно се стреми да ги разтъпче, за да влезе в ролята си на истинска нова империя. Медии, развлеченияНе ви ли напомня САЩ от трийсетте години на двадесетото столетие до началото на новото хилядолетие?

 

Успоредно с всичко, поднесено досега, върви гигантското развитие на въоръжените сили и съответно на военната промишленост. Ако САЩ първи въведоха безпилотните самолети още по време на Виетнамската война, днес се твърди, че изостават пред страни като Русия, Япония и най-вече КНР. Говори се за „ново поколение drones”, с марката “Made in China”!

 

Китай използва всички форми за налагане на своето имперско положение. В повечето случаи подхожда доста деликатно. Казват, че нямалопо-хуманнообезглавяване от китайското в далечното минало. С изключително тънък и остър меч ставалонеусетно“?!

 

Днес никой не може да обвини китайските лидери в натрапчиво присъствие на световната сцена. На повърхността всичко изглежда гладко и спокойно. Но под нея се водят люти битки. Все далече от самия Китай. Подобно на САЩ, които, като в стар сръбски анекдот, „са као му̀де учешћат, али не улазат“,[57] да ме прощават дамите…

 

Когато през есента на 2007 година от телевизионния екран предвидих началото на войната за Африка, получих поредната порция насмешки и обидни квалификации. Обаче има зрители, които не просто помнят, а свързват ставащото днес с тогавашната ми прогноза. Да, Африка ври и кипи. Не е ли вярно?

 

Миналата година китайският министър-председател Ли Къцян, отиде в Лондон на официално посещение.

 

Като отдаваме дължимото значение на китайско-британските търговски връзки (говорим за 17,8 милиарда долара), това е съдбоносно събитие за британския бизнес – особено за енергийните компании, за банките, и даже за Manganese Bronze, която произвежда лондонските таксита. Техният успех да очароват китайците зависи от една фигура: кралицата.

 

Всичко, което Ли Къцян иска да направи, докато е тук, е да се срещне с кралицата. Елизабет ІІ се превърна в пионка в тайна дипломатическа партия, която се разиграва между FO[58] и китайското правителство. Това е трън в окото на републиканците. Докато бесните британски sans-culottes[59] агитират против Короната като скъп анахронизъм, най-важната нация в бъдеще (и по ирония онази, която издигна комунистическите принципи) почита монархията.

 

Ето доказателство, че по целия свят хората обичат монарсите. Имайте предвид – не всички монархически особи. Не забелязвам китайците да са се наредили на опашка, за да направят реверанс пред нафуканите Грималди от Монако, или пред яздещата велосипед Маргрете ІІ Датска. Не, само династията Уиндзър притежава вълшебната привлекателност, която кара даже най-твърдите диктатори да коленичат пред нея.[60]

 

Прекалено верноподаническо даже за моя промонархически вкус от страна на авторката – родена в кенийската столица, дъщеря на чиновник от Световната банка. Другарят Ли Къцян изобщо няма намерение да коленичи пред никого. Тъкмо обратното. Милата лондонскадемократичнадраскачка. Не съзира противоречията в собствения си текст. Хем удря чело пред Китай, обявявайки го за „най-важната нация в бъдеще“, хем очаква неговият премиер да се свлече пред трона с герба на британското коляно на германската династията Сакс и Кобург-Гота. Защото Уиндзър е измишльотина отпреди точно век.

 

Не, драга, Китай държеше да ви постави на място, като ви унизи. По протокол кралицата приема само държавни глави и то не всички. Правилата определят дори съответната каляска за визитатаспоред ранга на страната, чийто представител посещава Бъкингамския дворец.

 

Масоните, каквито безспорно са китайските комунистически вождове, държат изключително много на символите. В случая Пекин иска да подчертае, коя е истинската империя на този свят. Иначе казано – да подаде знак на онези, които могат и трябва да го разберат: От тук насетне колениченето ще е пред нас, а не тук, в голямото здание зад гърба на паметника на кралица Виктория.

 

Сиреч – да си имаме уважението! Ротшилдови са в Лондон, но и в Пекин.

 

Намират се и глупци, които одумват „най-ниската степен на икономическо развитие на Китай от четвърт век“![61] Живи да ожалите комунягите в Пекин! Миналата седмица един от тях – Ванг Жянлин, си напазарува 20 процента от испанския шампион по футбол Атлетико“ – Мадрид[62]

 

Което не означава, че китайският народ живее добре. Навярно най-малко 65 на сто от него трудно свързват двата края. Но допреди три десетилетия делът на онези, които имаха телевизори, беше даже по-нисък.

 

 

 

Великобритания бърза напред към… отминалата Викторианска епоха

 

 

 

КНР е тирания. Няма спор за това. Но какво прави Западът? Тъкмо в отношението му към различните сатрапии по планетата, по двойните и даже тройните стандарти, които прилага, лъсна неверотното му лицемерие. Затова хора като мен, са не разочаровани, или огорчени. След като научихме достатъчно, няма как да ни излъжат: САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия или Европейския съюз като цяло, Китай, съставляват истинската ос на злото. Така е поне от 80 години насам!

 

Одумването на ръста на китайската икономика от страна на нищожества, които са готови да лижат задните части на пекинския режим, е недостойно. Понеже това ми е работата, ще припомня унизителното поведение на втория човек в правителството на Нейно величество и на придружавалия го лондонски кмет в Пекин преди година и половина.

 

Господин Осбърн превърна Китай в свой личен приоритет

 

Искам да третирам Китай различно. Не го възприемам като заплаха за нас. Съзирам в него огромна възможност.“

 

Истината е, че ние сме достатъчно незначителни в очите на китайците. Но това са пари в брой, които ни очакват. И г-н Осбърн иска да обмислим и решим какво ще предприемем, за да ги задържим.[63]

 

Точно така. Това са думи на държавния секретар – нещо като министър на финансите и шеф на администрацията. Две в едно, както казват в рекламите. Изобщо – Chancellor of the Exchequer, ако някой се наеме да го преведе точно.

 

А Борис Джонсън, който го следваше по петите по време на обиколката му в Китай, има шансове да оглави Консервативната партия. И да стане първият мюсюлмански премиер на Великобритания! Все пак е турчин

 

Ръстът на китайската икономика през последното тримесечие на 2014 година, което е прицел на критики и язвителни коментари на Запад, е 7,4 на сто. За сравнение – през същия период на 2013-а той е възлизал на 7,7 процента.[64] Е, и?

 

Многократно съм обяснявал, че това е неизбежно. Та растеж от над 25 на сто, с който започна възходът на комунистическата държава, е възможен само при крайно изоставане. Каквото беше нейното.

 

Но какъв е ръстът на британската икономика? Около 1 процент. А на САЩ? Обама твърди – 2 на сто. „Лъже мръсникът“, както се пееше в блудкава песничка от дните на „последния лов на Тодор Живков“…[65]

 

Тези две бивши империи са цъфнали и вързали… Е, да не им връзваме кусур, тъй като нашето дередже е далеч по-лошо. Обаче те носят огромна вина за положението ниоще от 1940 година, та досега. Кой, ако не онзи техенfailure”,[66] Уинстън Чърчил, ни продаде на своя любим Uncle Joe, както наричал сатрапа Йосиф Сталин?

 

Тогава? Плачат над чужди гробове, както говореха някога в махалата. По-добре да надникнем и видим, как са те. Понеже не съм забелязал нашенските младежи да са се засилили към новата империя в Азия. Макар че би трябвало. Най-много от тях се заглеждат в Албиона. А там…

 

На Острова и преди всичко в Англия, вият за това, че едва ли не хунски орди нападат страната откъм Континента. Заветната им цел е, да се доберат до welfareтлъстите социални помощи. Най-силно квичи кабинетът. В неговата агитка се откроява сопраното на премиера Дейвид Камерън, мелез между аристократи и хазари.

 

Дали имат основания? Да проверим. Както обикновено излиза при подобни проблеми, нещата са soandso, според английския израз. Което ще рече – и така, и не съвсем. Може би най-точно – еди как си, някак си… Защо?

 

Безработни британци в Европа изсмукват повече облаги и социални привилегии в най-богатите страни от Евросъюза, отколкото техните сънародници у дома, заявяват в Обединеното кралство, въпреки твърденията на правителството за имигрантите, които заливат държавата, за да си осигурят по-добри социални плащания.

 

Най-малко 30 000 души с британски произход дърпат обезщетения за безработни в страни из целия Европейски съюз“, установи проучване на вестник “The Guardian”, проведено в допитване в 23 от останалите 27 държави-членки.

 

Изследването показва, че четири пъти повече британци получават помощи за безработица в Германия, отколкото германцивъв Великобритания. По същия начин броят на безработните британци, получаващи помощи в Ирландия, превишава в съотношение пет към едно този на техните ирландски братя по съдба.

 

Не само далеч повече британци ползват облаги в тези страни и така нататък, но често помощите другаде в Европа са по-щедри, отколкото в Обединеното кралство. Във Франция един британец получава над три пъти повече, отколкото безработен французин в Кралството.

 

Проучването беше обнародвано, след като през този месец германската канцлерка Ангела Меркел посети Лондон за разговори с министър-председателя Дейвид Камерън. Той провежда кампания за реформипо отношение на свободното придвижване в рамките на Евросъюза, като част от неговите опити да предоговори условията за членството на Великобритания в организацията, преди произвеждането на референдум през 2017 г., ако все още е на власт.

 

Във Финландия, Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Германия, Австрия, Франция и Ирландия броят на британците, получаващи банкови чекове като безработни, е почти трикратно по-висок от жителите на съответните държави в Обединеното кралство. За илюстрация – британците, радващи се на социални помощи там, са 23 011, срещу 8720 от изброените страни – във Великобритания.[67]

 

На някои може би е направило впечатление, че Европейският съюз сякаш е разделен на две. Това е така, но донякъде. Мисля, че разделението е поне на четири групи. В най-долната сме ние, разбира се…

 

Да, до тук отсъстваха държавите от европейския Юг, от централната част и от Изтока. Обаче наблюдението не е съвсем прецизно. Понеже островитяните са плъзнали навсякъде.

 

Според цитираното изследване общо около 2,5 на сто от британците имат претенции за социални помощи на Континента. Колкото всички граждани на континенталната част на Евросъюза във Великобритания, взети заедно.

 

Например, 4500 британци, живеещи в Полша, са заявили искания за социални помощи. В някои от останалите страни тези бройки са по-скромни“. Но и представителите на бедните държави, които ползват системата за социално подпомагане на Обединеното кралство, са незначително количество. Противно на онази информационна вълна, с която ни заливат.

 

Има само около 1000 румънци и 500 българи, например, които получават помощи като търсещи работа във Великобритания, според Службата за работа и пенсии. От 30 000 британци, които се облажват от помощите за безработица в другите страни от Евросъюза, едва 62 са в десетте държави, които се присъединиха след 2004 г.[68]

 

There is something rotten” – „има нещо гнило“. За радост, този път то не е у нас. Да се оправят онези, които живяха чудесно, докато ние превивахме гръб под съветския и нашенския комунистически камшик. Те ни харизаха на Сталин и никога не престанаха да съучастват на комунистите. И сега са с другарите и тес тях.

 

Темата е развита обширно в някои британски медии. Журналята са погледнали на много места. Излишно е да ви занимавам. Макар най-много нашенци да са загледани именно към мъгливите острови отвъд Ламанша

 

Не е ли най-добре и ние да получим сведения от първа ръка, отвътре?

 

 

 

From the horses mouth[69]  

 

 

 

Доктор Калин Шутов е зъболекар в Англия. Не го е съблазнила тамошната здравна система, която е чиста проба социалистическа. Владимир Буковски дори сподели изумителните очаквания за това, че около 2040 година тя ще поглъща целия държавен бюджет. Стоматологът е изгнаник на тукашната анти-здравна политика и на нейния продуктсистемата, основана върху корупцията, лентяйството и безхаберието. Това е отделна тема.

 

Не го познавам лично. Пише ми отскоро. Не се страхува от това, да оповестя истинското му име. Затова предлагам откъс от неговия автентичен разказ:

 

Пристигнах на острова уплашен. Имах само едно интервю за работа, тъй като реших да не ползвам агенции. Слава Богу, имаше къде да отседна поне. Братята на съпругата ми току-що се бяха установили в Колчестърпървия регистриран град в Англия.

 

Интервюто мина добре. Предложиха ми договор и така се установих на Албиона. Помислих си, че имам голям късмет, но от днешна гледна точка мнението ми е по-различно.

 

Англия не е онази от филмите. Това е опитът на Холивуд да внуши, че тук има традиции и всичко е изискано. Истината е, че  традициите отдавна са си отишли и изискаността, уви, е изключение.

 

Днешната Англия е многонационална мултиетническа, страна и хората са толерантни към всички националности. (Вижте илюстрацията.) Ще ви призная, че никога не съм почувствалпо-специалноотношение заради българския си произходИзточноевропейците са ценени като здраво трудеща се работна ръка. Те не си взимат ден отпуска след запой, например.

 

В практиката, която работя в момента, нито един от мои колеги не е британец. (Истинска рядкост е да видите англичанин зъболекар.)  Хората по улиците са усмихнати. Поздравяват и винаги ще ви направят път. От малки децата се учат да казват „моля“, „благодаря“ и „извинявай“. Част от учтивостта е например въпросът: „Как сте?“ Отговорят: „Не толкова зле.“  Идеята е, че отговорът „Много добре“ или просто „Добре“, би могъл да натъжи другата страна.

 

Вежливостта е част от обществения договор. Разбира се, има и изключения. Общуването с британците е лесно, защото те не поставят бариери. Открити са и са приятелски настроени. Прави впечатление, че по-старото поколение британци са много по-приятни събеседници, докато с по-младите е по-трудно. Тук може би телевизията и интернет имат пръст.

 

От друга страна, поколението на „бейби бумърите[70] са имали шанса да живеят във времена, които са им предоставили доста повече възможности. Като например безплатни университети, добре платена работа с придобивки, възможност да си купят 1-2 къщи. Днес това е трудна работа.

 

Сега всяко следващо поколение е по-бедно от предходното. Младите определено изпитват трудности. Голяма част от тях напускат в направление Австралия, Малайзия, дори Индия. Университетът е лукс и младите предпочитат да вършат нискоквалифицирана работа, и да трупат опит.

 

Преди две години правителството на Камерън увеличи таксите четворно и предизвика техния гнявцентрален Лондон беше потрошен. Днес в британските университети  има около 10 на сто британци. В Университета на Колчестър има много азиатци и забележете150 деца от България! Българите кандидатстват за студентски кредит при същите условия както и британците, но явно са по-мотивирани от тях. След време тук професионалният свят ще бъде съставен от чужденци или от британци с чуждестранен произход.

 

В Шотландия е по-различно, тъй като там университетите са безплатни. В наши дни един млад човек печели достатъчно, за да си плати наема, сметките, храната и да спести някой паунд за лятна почивка. Обикновено в края на месеца, преди заплата, е периодът на лишения. Масово младите на възраст между 21 и 27-годишна възраст са на помощи. Това е сериозен проблем, който се опитаха да прехвърлят на имигрантите. Но истината е, че социалната система бива издоявана от британците.

 

Ако през осемдесетте години хората на помощи са поемали инициативата да си търсят работа, то днес това е модел на подражание. Системата е щедра и дава възможности на много тарикати да се възползват. Ще ви дам един пример с мой пациент.

 

Той е сервитьор на непълен работен ден, но само на хартия. Живее на семейни начала с партньорката си и имат общо 5 децаДоходът, който декларира, е под минимума. Затова има право на социални помощи, които включват общинска къща или апартамент, покриване на голяма част от сметките  за бита, освобождаване от общинска такса, която е около 1500 паунда на година, безплатни стоматологични услуги към NHS,[71] 200 лири-стерлинги на дете на седмица и прочее.

 

Въпросният пациент пуши по две кутии цигари на ден (около 15 лири – лукс), има спестявания в банката, почива един месец във Франциянеща, непостижими за хора от средната класа.

 

Тук, на Острова, средната класа изчезва. Аз работя в малък град на брега на Северно море, където над 50 на сто от хората са на помощи! Няма работа и перспектива за нови работни места. Градове като Бирмингам започват да изпитват трудности. Много от фабриките там затвориха или се преместиха в Китай. Което остави много хора без работа.

 

Стандартът на живот в графство Корнуел например е по-нисък отколкото в Полша. Лека полека става по-трудно. Цените растат, ДДСсъщо. Обаче все пак, в сравнение с повечето европейски страни, тук е относително спокойно. Но докога?!

 

По английската телевизия БиБиСи показаха размера на външния дълг на Великобритания. Водещата предупреди, че нулите може да шокират зрителите, и позна. Онова, което лично ме шокира обаче е, че тук се строи социализъм и много хора дори залитат по подобни идеи. Наскоро посъветвах един познат, който ми сподели, че е социалист, да отиде да живее в Северна Корея. Засмя се!

 

От сърце благодаря на д-р Шутов. Но дали е прав? Да не би да изопачава, преувеличава или пресилва фактите? Това всеки сам да реши. Цитирах откъса от неговото писмо, понеже сведенията в него потвърждават онова, което знам и ви представям. Дообогатяват реалния пейзаж с още детайли. А човек е склонен да търси съмишленици, а не опоненти, нали?

 

Винаги е добре да се основаваме на повече източници. Държава на благоденствиетоwelfare stateе възможна единствено в утопичните сънища на склонните към измама и самозалъгване. Нормалните хора, стъпили здраво на земята, са наясно: Нищо не идва даром. Няма безплатен обяд. Впрочем, последният израз представлява формулировка, която самите тукашни комунета масово разпространяваха в началото на нескончаемия преход.

 

Преход от какво към какво?…

 

 

 

Социалната държава[72] се плаши до смърт от идващите бедняци

и от напускащите богаташи[73]

 

 

 

Американският икономист и политически философ Томас Сауел е сред най-уважаваните чернокожи консерватори от тамошния илюминатски елит. Няма как да го наречете „ляв“. Макар всички Те да са комунисти. Дали го осъзнават или не, зависи от тяхната ерудиция и съвест. Но с нищо не променя реалността. Друг въпрос е, че щом се съгласяват, нещо с Тях не е наред. Уговорката е заради домораслите комунета, неофитчета в антикомунизЪма“…

 

Сауел е автор на редица книги, изследващи зависимостите между свободния пазар и обществените задължения, между консерватизма и социализма. Преди две години той констатира:

 

Чернокожото семейство оцеля през векове на робство и през поколения на Джим Кроу.[74] Но се разпадна, когато либералите наченаха експанзията на тяхната welfare state.[75]

 

Както знаете, в САЩ под „либерал“ разбират социалист. А пък най-близкото до истината значение на “welfare state” е социалистическа държава.

 

И аз я ненавиждам.

 

Нито отричам, че съм противник на насилието, на задълженията, които нарушават личната свобода, на всичко, съдържащо думичкатасоциално“. Тоест – не понасям социализма във всичките му разновидности и под всевъзможните етикети, с които ви го предлагат другарите по рафтовете на техните идеологически магазини.

 

През 1991 година взех да проумявам, какво ни готвят. За първи път споделих със съпругата си своите съмнения, че докато навършим пенсионна възраст или скоро след това, няма да има кой да изкарва средствата за пенсиите. Отначало даже тя ме гледаше с известно недоумение.

 

Когато взех да споделям вижданията си с повече хора, направо отказваха да ме слушат. Публикувах няколко статии, но никой не им обърна внимание. Така е и днес. С това се свиква.

 

Ето защо реших, че трябва да предприема стъпки, за да подредя поне живота на двама ни, на семейството. Вярно е, че допуснах две-три грешки. Но като цяло основната вина не беше моя. Човек трябва да е факир, за да се оправя на територия, на която не съществува държава. Ако я има, тя обслужва само висшата престъпност. Онази, която е организирана от политическата система. Останалите нямат значение.

 

В условията на постоянно променящо се законодателство човек няма как да планира живота си. И накрая вдига ръце. Аз продължих да пиша и говоря, надявайки се да срещнаЕстественосъмишленици.

 

Един такъв се появи задочно. Казва се Владимир Буковски и е сред най-известните съветски дисиденти. Живее в Англия и не мислим съвсем еднакво. Което е хубаво.

 

Например той е склонен да приема откровени престъпници. Аз не бих другарувал с Борис Березовски или Александър Литвиненко. Той го правеше. Но кой е идеален?

 

Познавам достатъчно политически затворници, които постъпват по сходен начин. Моя скромност не желае, но сега темата е различна.

 

Понеже отдавна по-мъдри от мен са го установили, приемам, че повторението действително е майка на знанието. И ви предлагам един видео-колаж от изяви на Владимир Буковски относно това, за което съм отворил дума сега:

 

 

 

 

 

Вижте, съвсем наскоро във Великобритания биха тревога, че тамошната здравна система, за която вече знаете, няма да издържи на натиска от страна на застаряващото население. Нещо, което, ако сте изгледали видеозаписа, току-що сте чули от устата на Буковски. В този си вид социалистическата система за здравни услуги не ще успее да се справи. Самият директор на английската NHS – професор Брус Кеоф, предупреди:

 

Без всеобхватни промени, службата рискува да остане безпомощна.[76]

 

Още едно потвърждение, че д-р Калин Шутов и Владимир Буковски са прави. Пропуснах да изпиша титлата „сър“ пред името на шефа на Националната здравна службаАнглия. Мислите ли, че в Шотландия, Уелс или Северна Ирландия, във Великобритания като цяло, перспективата е по-благоприятна?

 

Подобно на шестица от тото, но с обратен знак, дойде кореспонденцията на симпатична журналистка от лондонски всекидневник. (Вижте илюстрацията.) На пръв поглед тя е лична, но на практика засяга всички. Антония Хойл разказва, как редовно внася дължимите здравни осигуровки. Също така, като съвестна и изпълнителна гражданка и пациентка, не пропуска профилактичен преглед при своя личен зъболекар.

 

Каква била изненадата й, когато въпреки това се оказало, че… страда от хронична пародонтоза. На английскиgum disease. Буквално – гумена болест. Стоматолозите установили това късно, чрез рентгенова снимка. Едва, когато младата жена взела да губи зъбите си. Оказало се, че заболяването й е отколешно. Но зъболекарят, който била избрала в рамките на здравната касаNHS, не е обърнал внимание и е пропуснал да открие болестта.[77]

 

При социализЪма на това му казвахме: „Държавна работа.И бяхме прави. Мой приятел, който стана „невъзвръщенец“ в Тексас, ходеше тайно при частна зъболекарка. И се подлагаше на изтезанията с нейната стара крачна бор-машина. Само и само да не ползва услугите на държавните стоматолози“ в кварталната му поликлиника.

 

А крачната машина се дължеше на конфискацията, на която бяха подложени частните стоматолози от януари 1972 година насетне. Тогава забраниха всякаква докторска частна практика. Прибраха съвременните машини на стоматолозите. Без никаква компенсация!…

 

Останалото е за историята и за онези, които още изпитват носталгия по тоталитарния ужас. Нещо, което изобщо не съм способен да проумея. Хич. Никак. Колкото и да се опитвам, да се поставя на тяхно място. Имам предвид – на редовите нашенци като мен…

 

Уплашена, че на 36 години бях изправена пред беззъбо бъдеще, потърсих второ мнение от частен зъболекар, д-р Мървин Друйън“ – без бой си признава Антония Хойл. – „Той потвърди, че имам пародонтоза в напреднал стадий – и основания за предприемане на съдебни действия.

 

Вашият стоматолог е бил небрежен“ – отсъди д-р Друйън, чиято практика се намира в Северен Лондон. – „Изобщо не е трябвало да бъдете оставена, да изпаднете в това положение.[78]

 

Като ви говоря, че водят Запада за носа към социализъм, проявете поне малко разбиране.

 

 

 

Не съществува „социална държава“, както няма безплатен обяд

 

 

 

Ако тамошната система е затънала в проблемиот финансиране, през образование на висши и средни медицински кадри, набавяне на съвременна преносима техника и апаратура, до транспорта и заплащането, какво да очакваме от тукашната? Английски лекари масово имигрират в САЩ, където ги изкушават с далеч по-високи доходи. Нашите млади доктори отпрашват към Албиона. Ние с данъците си подпомагаме чужди държави.

 

Не ме разбирайте погрешно. Не виждам нищо добро в разпределенията от епохата на милиционер-социализЪма. Тогава малцината без връзки, дръзнали да нарушат ангажиментите си, биваха задължавани да заплащат за дипломите си. Да не се лъжем. Така и не се сдобивахме с образование. От кого можехме да го получим? От Атанас-Малеевците, Ангел-Балевците, Николай-Генчевците и Марко-Семовците ли?

 

Мъчно ми е за онези, които даже за миг допускат, че тези нищожества притежаваха някакви дори най-елементарни качества. Цялата псевдо научна кохорта беше съставена от партийни фукарѝ, целуващи началствата по ниското и тъпчещи подчинените. Мижитурки, старшини, обитаващи казарми с гръмки названия.

 

Единият за кратко ми беше началник след промените. Духовен мизерник, умствено немощен, физически занемарен пияница. А го „избраха“ за… ректор на Софийския университет, моля ви се?! Умря, дължейки ми пари. Дали моите тогавашни близо 1000 лева[79] са стигнали за свещите? Пардон, забравих, че като комунист и офицер от Държавна сигурност, няма как да е бил изпратен подобаващо, като човек.

 

Ако не знаете, да висветна“:

 

В своите спомени от викторианското си детство Г. К. Честъртън отбелязал, че през деветдесетте години [на ХІХ век]атеизмът беше религията на предградията“.[80]

 

Дано повече от вас са разбрали…

 

Сега думата ми е за социалистическата държава. Извинете – welfare state, както по-префърцунено я наричат комплексарите от телевизионните екрани. На това наспорѝхмев политиката, икономиката, културата, медиитепълно е! Фраш, казано на улично наречие.

 

Не за първи път разяснявам собствените си схващания за удръжките, които могат да бъдат определени като социални“. Те отразяват свободата, както я разбирам и изповядвам. Простираща се навсякъде и във всичко. Без да засяга интересите и правата на другите.

 

Вноските за пенсия, безработица, здравно обслужване (здравеопазване е съвсем друга работа, зависеща изцяло от индивида) следва да бъдат право, а не задължение. Сиреч – да са доброволни. Да бъдат поставени на здрава икономическа основа: колкото натрупа един човек, толкова да потребява. Съществуват системи, при които е възможна и горница. Невъзможно е издухани комунета като Емилия МаслароваИван Нейков, Йордан Христосков или Ивайло Калфин да ги познават. Никой от чорбаджиите им не очаква това от тях. Друга е причината да ги цанят.

 

Да продължа. Всеки, желаещ да ползва такива благинки, нека прави отчисления от доходите си. Допреди 130 години човечеството е живяло без тях. И не се е затрило.

 

Обаче в никакъв случай да не се допуска промяна на правилата, когато мачът се играе и дори е преполовен. Точно така постъпиха с моето и още няколко поколения. Десетилетия ни удържаха цели 42 на сто допълнително обществено осигуряванеДОО. Четиридесет и две на сто, другарки и другари!

 

Сега пием студена вода. Някои. Комунистическата номенклатура е уредена. Партийните секретари, директорите, ченгетата са си екстра. Имат си държава, континент, свят, даже нови съюзиевропейски, евроатлантически

 

За нас, останалите най-малко 80 процентакукиш. Затова ще ви предложа нещо прясно. Мнението на друг мой задочен съмишленик. Преди дни, след речта на Барак ОбамаЗа състоянието на съюза“, познатият на редовните читатели нюйоркски икономически прогнозист Джералд Селенте коментира подобен проблем. И социалистическия подход, възприет от Вашингтон за неговото решаване. Напълно съм съгласен с американеца.

 

Селенте обсъжда думите на Хюсеинович и на неговия вицепрезидент, социалиста ционист Джо Байдън, за някакви герои сред публикатаРебека и Бен. Обама ги споменава в словото си. Млади хора, за чиито децавсички трябвало да се грижат“… Вижте и чуйте, за какво иде реч:

 

 

 

 

 

Може да не ви харесва позицията на Селенте. Моята е същата. Истинският консерватор, достойната личност, носи цялата отговорност за своята съдба, както и за тази на своите близки. Държавата му е необходима, доколкото е в състояние да осигурява ред и спокойствие, да охранява своите граждани от вътрешни и външни посегателства. Затова всеки отделя за нея. В това число, за да помага на хората с някакви дефекти или пострадали по един или друг начин.

 

Пенсия? Докторски услуги? Издръжка при безработица?

 

Народът се е произнесъл: Който има крава, пие мляко.

 

Поколения български граждани бяха ограбвани в особено големи размери, както се изразяват юристите. Сега пак мизеруват. Докато алчно червените фашаги и техните наследници добруват, както беше и преди.

 

Какво изобщо се е променило? Декомунизацияпървата стъпка към разрушаването на Тяхната Система и изливането на читавите основи на една справедлива нова държава.

 

Толкова.

 

 

 

Лъжите на съвременните Одисеевци

 

 

 

Когато Барак Хюсеинович мамеше законодателите в пленарната зала на Конгреса, а по телевизията и своите сънародници, в Давоссветовният елит“, който все по-често получава етикета „олигархия“, беше поставил като своя главна тема за обсъждане неравенството. Поне за пред медиите, тоест – пред хората. Онова, което от години представям на светло и досега съвсем незначително малцинство разбираше, вече беше обявено в Техните средства за масово затъпяване на населението: Догодина единият процент най-богати ще притежават половината от световното богатство.

 

През това време Обама кълчеше езика си с непознати за него термини. Като „главнокомандващ“, да речем. С гордо изражение на лицето, поместено между щръкналите му като на Мики Маус уши, той заяви:

 

Въпросът не е, дали Америка води света, а как.[81]

 

Последваха блудкави разсъждения за „прибързани решения“ и „реагиране на вестникарски заглавия“, вместо „използване на главите“, разбира се – в миналото. Той – „главнокомандващият“, се похвали:

 

Вярвам в по-умно американско лидерство. Водим най-добре, когато съчетаваме военната мощ със силна дипломация; когато уравновесяваме нашата сила с изграждане на коалиции; когато не допускаме нашите сълзи да ни заслепят и да не видим възможностите, които този нов век предлага. Ето какво точно вършим тъкмо сега. И го правим по цялото земно кълбо, което вече е нещо различно.[82]

 

Чак да се просълзи човек от умиление и преклонение пред „великолепието“ на този „световен лидер“ и на триумфиращатавелика държава“, която предвожда. Явно от тук нататък Хюсеинович може да разчита единствено на кръглите идиоти и на вечните опортюнисти, готови на предателства, само и само стомахът им да е пълен и да ги показват по телевизора“.

 

Представям си колко възторжено са гледали туземните ни комунистически малоумници като външния министър, чието име даже не желая да запомня, Тома-Томовци, Иван-Гареловци или Иво-Инджевци. Оваляли са се в екскременти като спечелили от лотарията.[83]

 

Както и не малката кохорта от обикновени милиционерски посерковци, които, ако не бешесилната дипломация“, водена от САЩ и Великобритания, досега щяха да шават във вид на глисти в нужниците. (Не допускам, че Б.Б. е гледала, тъй като в достъпните преки телевизионни предавания на речта „За състоянието на съюзалипсваше превод…)

 

Нали не други, а съюзниците на Сталин и сетнешните болшевишки сатрапи ги измъкнаха от вонящите дупки? За да бъдат „винаги готовина всякакви низости. Тези мизерници, вапцащи се в червено, в кафяво, в синьо – както им наредят. „На всяко общество наемната утайка“ – това са те, барабар с вожда им Обама, Барак Хюсеинович!

 

Такъв е видимият свят. Онзи, чийто изглед медиите ви втълпяват. Той не е реален. В действителния текат други процеси. Разместват се пластове. Капитали се движат от Запад на Изток. Даже огромни маси от население прекосяват граници и се стичат от всички краища на света в няколко азиатски държави.

 

Така стигаме до обещанието ми да ви запозная с мнението на Лойд С. Бланкфайн, който понастоящем оглавява банката “Goldman Sachs”. Преди три месеца той се завърна от обиколка на Китай. Не очаквайте някакви крайни оценки. За да достигне до въпросния пост, този евреин е доказал, че умее да преценява обстановката и да изрича само толкова, колкото е необходимо. Навярно е преминал и специално обучение.

 

Обаче всеки, който е усвоил четенето между редовете, както е възприето да се казва, ще разбере причината да ви представя неговото мнение.

 

Ето какво сподели Лойд С. Бланкфайн на 29 октомври 2014 г.

 

 

 

 

 

Няма „конспиративни теории“, а реализъм.

 

На 3 юни 2014 годинаGoldman Sachs” организира съвместно с “Bloomberg” специална сесия за прослушване на фирми, кандидатстващи за финансиране чрез кредити. Явиха се представители на повече от 10 000 компании от малкия бизнес. Това бяха предимно млади хора с прилично образование. Именно Лойд С. Бланкфайн беше главният наблюдаващBig Brother.[84]

 

Целта беше онова, което Обама провъзгласи от трибуната на Конгреса: Възраждане на дребното и средното предприемачество. Но само под егидата и надзора наGoldman Sachs”. Което означава, че никой изобщо не възнамерявада спасяваАмерика. Тъкмо обратното – обръчът около врата на деловите среди извън крупните компании ще бъде затегнат. Онези, които не са попаднали в клопката, ще влязат в нея.

 

Quo vadis, America?

 

Ако перифразираме д-р Махадир бин Мохамад, някогашния министър-председател на Малайзия, можем да заключим:

 

The Rothschilds rule the world by proxy as Goldman Sachs.[85]

 

 

 

На политическата повърхност и под нея

 

 

 

Западът все повече ще губи доверието на хората в останалия свят. Някога – маяк на свободата и справедливостта, днес той е възприеман като символ на сметкаджийството, лицемерието и прилагането на двойни стандарти. Към тези нравствени категории се прибавя влошаващото се икономическо положение.

 

Погледнете снимката. В самото начало на настоящата година правораздавателните власти в САЩ все още подготвяха съдебен процес срещудеснияиндийския премиер Нарендра Моди. Не изминаха и три седмици – вот вам, товарищи! Така изглежда промененият пейзаж след обявяването на „края на икономическата криза“ отвъд Атлантика. Тамошният „ляв“ президент отскочи до Индия, за да гушне доскорошния обвиняем и „десен“  Моди![86]

 

Когато говори за някаква „преодоляна криза“, Барак Хюсеинович лъже като заводски партиен секретар от Тошово време. Както сте се убедили от Джералд Селенте, който разчупва вашингтонските лъжи и поднася отломки от действителността, работните места в САЩ не само не са се увеличили. През миналата година са намалели с повече от 250 000! В същото време заплатите са паднали.[87] Хората нямат пари. Потреблението се свива.

 

Секретната операция „Петролна война“, която Саудитска Арабия и шейхствата от Персийския залив поведоха не срещу Русия, а против добивите на нефт от шистови находища в САЩ, ще доразнебити икономиката на бившата империя. Цените под 70 долара съсипват този отрасъл отвъд Океана. Нещо повече. Настоящата цена от 46 долара за варел убива нефтодобива в Мексиканския залив.

 

Как смятате? Дали Барак Обама случайно не яхнаAirforce Oneи не отиде на погребението на крал Абдула – правилно Абдул Азис? И побърза да посети Ню Делхи, където се добра до обещание за договори на обща стойност 4 милиарда долара.[88] Съединените щати вече изместиха Русия от първото място в доставките на оръжие за най-многолюдната държава.

 

На всичко отгоре стопанинът на Белия дом поиска да види Индия в компанията на собствената си страна, Русия, Великобритания, Китай и Франциясред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Този авангард на тайното световно правителство.

 

Отадвна съм прогнозирал бъдещата водеща роля наконтинентаИндия на планетата… А месеци преди през май 2014 да изберат Моди, и изобщо да възникне вероятност за разтуряне на неукрепналата организация, позната като БРИКС, предвидих завоя в политиката на Делхи.[89] Не се хваля. Факт.

 

Сега излизащият на английски език китайски вестник “Global Times” предупреди в първостранично заглавие:

 

Индия не бива да попада в клопката на съперничеството, заложена от Запада![90]

 

Социалистическият всекидневник “The New York Times” побърза да завие зад левия ъгъл на разделението:

 

Непоколебимото намерение на г-н Моди да играе по-главна роля в азиатските работи, политика, позната като „Действие на изток“, съвпада с вижданията на г-н Обама, с т. нар. „опора в Азия“. От години двете страни се придвижваха една към друга за постигането на съгласие спрямо Китай. Но събитията от миналата година[91] направиха стремежите им по-солидни.

 

Сред най-важните [събития] беше патрулирането на китайски ядрени подводници в Бенгалския залив, който Индия смята за свой стратегически заден двор.[92] Тези наблюдения предизвикаха тръпки по гърбовете на индийския отбранителен елит [?!], тъй като изоставане в развитието и различни инциденти доведоха до изтощаването на индийския подводен флот. Възможното присъствие на китайски ядрени оръжия толкова близо до индийската брегова линия подрива атомната отбранителна мощ на тази страна.

 

Второто събитие беше тридневното посещение през септември на президента на Китай Си Дзинпин, по време на което китайски войски се сблъскаха с индийски въоръжени сили в спорния кашмирски регион Ладах. Това разгневи г-н Моди, който планираше да предприеме значителни усилия, за да даде нов добър старт на отношенията с Китай.

 

„Г-н Моди откри, че колкото по-любезни и гостоприемни сте с китайците, толкова по-грубо те се държат с вас“ – заяви Лалит Мансингх, бивш външен министър и посланик в Съединените щати

 

Дълго време индийските лидери се опасяваха, че да бъдат по-приятелски свързани със САЩ би отровило връзките им с Китай, каза г-н Мансингх. Но доброто отношение към Китай води само до по-нататъшно противопоставяне във връзките с него. Това е сигнал за нова посока в индийската външна политика.[93]

 

Колко трудни са прогнозите в подобна динамична среда! Само преди година кой би дръзнал да се усъмни всветлото бъдещена БРИКС? Даже се спрягаше въвеждането на нова обща валута на петте, която да се опълчи на долара! А сега?

 

Предимството на телевизионните репортажи е в по-обективното отразяване на атмосферата на подобни срещи като тази между Моди и Обама. Извън протоколните събития двамата лидери изглеждаха напрегнати, уморени, и не се усмихваха. Този език на поведението и жестовете издава много за съществуващите невидими подводни политико-икономически въртопи. На правителствените ръководители неизбежно ще им се наложи да ги преодоляват. Твърде сложна задача. Нещо като изход от лабиринт.

 

През последните днинито дума вконсервативниябритански печат?!

 

Преди две години и половина се спрях на речта, която тогавашната държавна секретарка Хилъри Клинтън произнесе в американската военноморската база край Аделаида, Австралия. В нея тя заяви желанието на Вашингтон да намери съюзници в своето извъртане от досегашните цели и в щурма си към Азия.

 

Точно година преди нея, по време на своята първа обиколка из азиатския континент, президентът Барак Обама обяви смяната на американските външнополитическиразбирайте военниприоритети.

 

След десетилетие на преголяма ангажираност с войните в Ирак и Афганистан, Съединените щати обръщат своя главен интерес към процъфтяващия Азиатско-Тихоокеански регион. Като нарече тази част на света „решаваща за икономическия растеж и националната сигурност“, Барак Обама заяви: „Искам след тази визита всички да знаят, че моята администрация възнамерява да усили и заздрави нашите връзки с всяка отделна страна, но също така и с регионалните институции.[94]

 

А БРИКС? Можем само да гадаем. Допускам, че интернационалното Братство е напреднало толкова в провеждането на световната революция, че не му се налага да формира дълготрайни съюзи. Едновременно с това никога не изоставя един от своите основни принципи – “divide et impera” – „разделяй и владей“.

 

А за Риад допълнителен стимул да се впусне в необявена и невидима война против разработването на шистови нефтени находища по цялата планета, беше затоплянето на отношенията между Вашингтон и Техеран. Това приказно богатата фамилия Сауд не е в състояние да преглътне. По липса на друго, в действие влезе оръжието петрол“. Да му мислят останалите, пострадалите периферноВенецуела, Бразилия, Русия, Норвегия, Великобритания, в които изпомпването на течното злато струва скъпо.

 

Саудитците също губят, но могат да си го позволят. Освен това печелят чрез елиминиране на конкуренцията от пазарите. Дори да не кярят достатъчно, „Седемте сестри“ няма да останат без тяхното… Неписано правило е: Хранете Ротшилдови, за да е мирна страната ви.

 

Обама лъже американците. Може би те обичат да бъдат лъгани. Но кесиите им все повече ще се изпразват.

 

Поради тази причина през януари 2015 година – буквално преди дни – средно голямата верига от супермаркети Macys”, по-рано – “R. H. Macy & Co.”, обяви, че ще затвори14 магазина визлезлите от кризатаСъветски американски щати! Не толкова малко – 830 души, ще загубят работата си.[95] Такава е тъжната реалност на всекидневието, което изглежда различно според описанията на Обама. Може би той живее в друга странана изобилието. Сигурно е от онзи един процент свръхбогати

 

Радостта сред шофьорите в Съединените щати, предизвикана от по-ниските цени на горивата, скоро ще бъде помрачена от нови, по-високи акцизи и такси. Което неизбежно ще доведе до по-големи стойности при данъчното облагане. Бюджет има за пълнене! Как си я мислят тези „разглезениамериканци, най-малко половината от които преживяват благодарение на купонната система за изхранване?

 

Някой ще попита: Нали няма война? САЩ винаги воюват, драги мои. Рекордите им в това отношение не могат да бъдат достигнати.

 

 

 

Усещане за измама или защо мнозина на Запад харесват Путин

 

 

 

Какво стана през това време в Гърция?

 

Трудно могат да ме излъжат. Всякакви „социалисти“, „зелени“, „националистииз Европа се разквичаха възторжено: Идвала някаквалява вълна“![96]

 

Глупости на търкалета, както е на народен език. Кой създаде Сириза? Откъде се взе нейният тъй „справедлив“ лидер Алекси Ципрас? Не помните ли, как сътвориха тукашните СДС, ДПС, НДСВ, „Атака“, ГЕРБ, НФСБ и прочие структури, заченати в мазетата на явната и тайната милиция?

 

Наричат другаря Ципрасгръцкия Че Гевара“.[97] За мен и хората, които смятам за близки, това звучи като хула.

 

Уж на другия полюс бяха някакви „независими гърци“. Това са отцепници от традиционната масонска сган, наречена „Нова демокрация“, на които бабичката им се струваше „недостатъчно дясна“?! Но след като тя гипрогони заради предателства и връзки с левицата. Доскоро „Анексартитой Елинеске[98] бяха заети предимно с това, да се заяждат с Македония. От мен да знаят, че и едните, и другите са от семето на дедите ни – българи.

 

Лидерът им Пано Каменос, външно наподобяващ Делян Пеевски, е масон. Но дали ще го провъзгласят за „гръцкия Мусолини“ или направо за „Хитлер“? Ако се сдобие с второто прозвище, може да намери общ език с Genossin Меркел. В интернет отдавна я спрягат като „дъщеря на фюрера“.[99] Не се наемам да обясня, как. Който има време за губене, да се рови. Световната мрежа е свободна. Засега.

 

Но нейният приятел „БибиНетаняху наистина „я обзаведес мустаци a la Hitler. (Вижте илюстрацията.)

 

Горките гърци! Изпаднаха до там, да разчитат на някакъв техенЧеда се справи с Тройката? Та това са част от ламите на неогласеното световно правителство: Международният валутен фонд, Европейският съюз и Европейската централна банка. Любопитен съм как ще реагират гръцките ни съседи, когато младият им лидер започне да се държи като Йорданович или Б.Б. Дали ще го питат: Защо и на кого ни предаде?

 

Мислите ли, че брюкселската бюрокрация е притеснена? Нищо подобно. Повече от 16 години Европейската комисия даже не е представяла финансов отчет?! Тези ратайчета са гудени там затова: Да тъпчат на воля пеликанските си гуши, но да не пречат на реалната власт.

 

Сигурен съм, че в Брюксел отдавна са подготвени за случилото се. И са заключили единият от своите характерни атрибути – моркова, в килера. На Алекси Ципрас и на комшиите им предстои да се запознаят с тоягата. Дано не съм прав. Но едва ли…

 

В момента повече от 400 000 гърци са без електрозахранване. Не са в състояние да заплащат сметките! 40-годишния комунист Алекси Ципрас обещава в рамките на дни електричеството отново да влезе в домовете им.

 

Данните за безработицата са известни на повечето изкушени от това, да бъдат в крак със събитията. Средният дял на незаетите се движи между 25 и 27 на сто от общия брой на трудоспособните. Сред младите това число има шеметната стойност от 50 процента! Бедността довежда до нарастване на психическите отклонения. Все повече гърци посягат на живота сиАотникъде взорът надежда не види“.

 

Така беше допреди дни. Ето, Ципрас се появи като генерал Радецки – „с гръм“! Ще му повярвам, само ако посегне на огромната собственост на семейство Ротшилд в родината му. Такъв смел ход би бил знак за зараждане на истински промени не само в Гърция, но и по света.

 

Преди две лета предходното правителство даже беше поканило представители на светата банкерска фамилия“ и на подчинената й банка “Goldman Sachs”, за да му помагат в битката срещу развилнялата се финансово-икономическа криза.[100]

 

Тогава, внезапно, някаква свръх мощна скрита от погледите ръка набързо усмири легионите на Тройката, връхлитащи съседите. Кой ръководи света – това е въпросът!

 

Докато Вашингтон и Москва водят помежду си словесна окопна война, придружена от някои санкции, американците поставиха руския президент сред десетте личности, които най-много харесват и одобряват. Владимир Владимирович изпревари Джо Байдън – вицепрезидента на САЩ, вечния републикански кандидат за Белия дом Мит Ромни и дори вокалиста на прочутата ирландска рок-група “U2Боно![101]

 

Тъпото е, че Барак Обама е начело. А току пред кагебиста са наместили Бенямин Нетаняху.

 

Не вярвам на такива подреждания. Ясно е кой ги прави. Изданието, което си е направило труда да представи тази невеликолепна десетка, е луксозно и със седалище във Вашингтон… Но класацията не е негова, а на “Gallup”. Кой стои зад тази вездесъща агенция за проучване на общественото мнение“?

 

Не съм длъжен да давам отговори. Всеки може сам да задоволи любопитството си. И без това ми стигат обвиненията, че разпространявамконспиративни теории“…

 

Обаче днес, десет месеца след като казах от телевизионния екран и написах в тази медия, че някой се стреми да вдигне рейтинга на стопанина на Кремъл, очевидно това е факт. Ивсички обичат Путин“!

 

Доста европейци го смятат загерой“?! В какво ли съзират неговото величие“? Може би във „великанскияму ръст? Не съм проверявал и не ме интересува. Но едва ли надхвърля 170 сантиметра… А от еврейски номенклатурчик съм усвоил правилото, да се пазя от всеки мъж, на когото сърцето му е близо до лайното, без извинение!

 

На Запад въвеждат еднополовите бракове. Путин преследва обратните. Може би скрититехомофобиса негови почитатели? Или онази все още незабележима „лява вълна“? Но Шеломович е милиардер в долари. Даже приятелите му са такива.

 

Ето, тези дни един от неговите лични и най-доверени олигарси еврейският лесовъд Роман Абрамович, си напазарува къща в Ню Йорк само за някакви си… 70 милиона долара![102] Кочо Тренчев със своя осемстаен апартамент в Манхатън има да ближе праха от подметките му…

 

Ама те пък си нямат гумени цървули. Нека о̀дат боси!

 

Иначе положението у нас е като в Русияхуже губернаторское. Обаче нашенци, както и любимите им руснаци, си обичат ръководителите. Прости хора. Такива бяха необходими и ги отгледаха. Затова примитивите си избират семпли лидери. За да се разбират помежду си.

 

Не ги вълнува максимата, че на прост народ съответства слаба държава. В края на краищата, всяко стадо си заслужава овена.

 

Нашенци се задоволяват с това, да си тананикат:

 

Самолет летит на небо и мотор работает. Мы на улице сидим и картошки лопаем.

 

Следва припевът, но е твърде циничен. Начева със споменаване на „твою мать“… Затова го спестявам. Да не ми излезе име и в тази посока…

 

Май всичко е казано от Бунич в едно единствено изречение:

 

Партията все пак някак си се съгласяваше да храни своите роби, но хора, осъзнали свободата си, тя нямаше намерение да храни.[103]

 

Ще го допълня скромничко: Първо в Русия. После у нас. Сетне и по-нататък.

 

И така, до края на света.

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО АРХИВ

 

 

„Между редовете с Георги Ифандиев“,

София, четвъртък, 23 март 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За връзка с автора:

mejdu_redovete@abv.bg

 

 

 

 

 

 

 

От сърце благодаря на всички досегашни дарители.

 

Бог да ви въздаде – лично на вас, и на всички, които помагат за съществуването на сайта! Също така – да закриля всички добри хора. И да ги води към истината, сиреч – към свободата. 

 

 

Признавам, надявах се, че поне половината от регистрираните посетители са съмишленици. И биха подкрепили тази медия с 50 стотинки или 1 лев месечно. Уви…

За улеснение, в страницата за дарения вече прилагам и адрес за изпращане на пощенски записи.

 

Сметката е така устроена, че не мога да известявам имената и броя на дарителите по банков път.

 

Съдейки по сумите, за себе си съм сигурен, че повечето дарители са едни и същи хора, които искрено помагат за съществуването на тази медия. Няма как да издържа дълго по този начин. Никой от тези благородни сърца не е длъжен на останалите, нито на мен.

 

Повтарям, че сметката е направена така, та да не се узнава нищо, в т.ч. броят, имената, адресите на дарителите и изпратените суми. Понякога научавам само броя на постъпленията от страната и чужбина и то само благодарение на ласкавото отношение на служителките.

 

Истина ви казвам: за да продължи да действа тази медия, е необходима вашата щедрост. Не преувеличавам. И няма как това да става с доброволните пожертвования само на едни и същи предани читатели.

 

Преди известно време в „Агора“ един анонимен подлец и клеветник ви посъветва: „Не хранете Ифандиев!“

 

Изглежда мнозинството послуша съвета му.

 

 

Не желая никой „да ме храни“. Но не съм в състояние да работя по 12-14 часа дневно, без моят труд да намери поне елементарна материална оценка. Пък и обикновено безплатните неща не са качествени.

 

В интерес на истината, с парите от вашите дарения успявам не само да поддържам сайта, който премина на по-висока такса, но и да си платя сметката за достъп в интернет. Може би още някои съвсем дребни неща. Толкова.

 

Преди доста време един от вас, който не се крие – чудесният специалист по английски език, преводач и преподавател Петър Коритаров, ми изпрати прилична за моите разбирания сума – 50 лева. Когато предложих да я върна, защото ми се стори прекалена, той ми писа, че „това е най-изгодната сделка в живота му“. Защото срещу тези „нищожни пари“ получава „огромен обем информация“.

 

 

Явно само шепа приятели на медията мислят така. Регистрираните посетители са повече от 1100. Гастрольорите са поне още толкова. Дори половината от редовните да са злонамерени, остават 550. Всеки от тях да внася по 1 лев месечно – 10 до 12 лева годишно, бих могъл да продължа.

 

Не става… Но ще се боря, докато мога.

 

 

Освен това очаквах съдействие – с ваши статии. Вярно, без хонорар.

Но нима на повечето останали места плащат за публикации?

 

Явно няма необходимост от такъв тип публицистика. Истината вълнува малцина. Има по-важни неща…

 

Не съдя никого. Изцяло приемам, че вината е в мен, защото не откликвам на злободневието.

 

Признавам, че ми е късно да се променям.

 

 

Въпреки всичко, съобщавам, че можете да изразите щедростта си като изпращате малки суми на един пощенски адрес и на две сметки с един и същ титуляр, обявени в рубриката „Дарения“ под главата на сайта или вдясно на основната страница, както и по пощата чрез запис на посочения адрес.

 

 

Достатъчно е да натиснете този бутон (позиция) и цялата информация ще се покаже.

 

 

Неудобно е, но поради преследванията няма друг начин.

 

 

По-добре е повече хора, и по разбираеми причини имигрантите, да помагат с малки суми, отколкото обратното – малцина – с големи.

 

 

 

 

 

 

 

ДОСТЪП ДО ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ДЕКОМУНИЗЦИЯ

 

 

Всеки, който прояви желание да разполага с копие от текста на Проектозакона за декомунизация, може да го прочете или придобие от online:

http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 

 

 

 

 

 

ГЛЕДАЙТЕ В ИНТЕРНЕТ

 

Побързайте да гледате видеозаписите на старите издания на предаването „Диагноза с Георги ИфандиевYouTube, защото вече ги изтриват. Ето връзка (link):

 

http://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B8%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2&suggested_categories=25&page=3

 

и във VBOX7 от:

 

http://vbox7.com/tag:%D0%B8%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2

 

Записите са достъпни благодарение на усилията на Юри Комсалов от Скандинавия и на Марко П. от Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ УТОЧНЕНИЯ

 

Ако размерът на текста ви затруднява и използвате търсачката Google, отидете в менюто горе на страницата, спрете върху третата възможна позиция отляво надясно и щракнете (кликнете) върху нея – ViewИзглед. Щракнете (кликнете) веднъж, за да се отворят възможностите. След което слезте надолу до седмата възможна – ZoomУвеличение, и изберете процента, с който да увеличите размера на страницата, без да я повреждате. Препоръчвам 150 процента.

 

Ако щракнете (кликнете) върху която и да е илюстрация, тя се увеличава. За да я върнете в предишния й размер, натиснете върху „хиксчето“ в горната лява част на илюстрацията.

 

Ако щракнете (кликнете) върху номер на бележка под линия, автоматично ще попаднете на нея. За да се върнете в текста, моля, щракнете (кликнете) отново върху същия номер, но на бележката под линия.

Вече спокойно можете да четете всички публикации. Достатъчно е да влезете в някоя страница, например в „Диагнозите ми“, и горе вдясно да намерите бутона „Назад“. Натискате го (щраквате, кликвате върху него) и всички публикации се показват.

 

 

Системите за форуми работят по следния начин:

 

 

Има категории и всяка от тях има един или повече форуми. Във всеки един форум се пускат теми (posts), които хората дискутират.

В нашия случай, няма нужда от излишно категоризиране. Ето я структурата за момента:

 

 

Форум: „За сайта“:

 

 

Описание: „Тук можете да споделите Вашата градивна критика относно сайта и да докладвате грешките, които сте открили в него.“

 

 

Форум: „За предаването“:

 

 

Описание: „Тук можете да обсъждате проблемите, посочени в предаването и в статиите. Какво е Вашето мнение? За или против? Защо?“

Форумната система, която ползваме, има екстрата да създава нова тема в момента, в който Вие пуснете статия. Активирано е. Също така има възможността за показване на профил на човек или пък за редактиране на собствения.

 

 

Как да създадете нова тема във форума?

 

 

Отидете в страница „Агора“. След което изберете в кой форум ще пишете – да речем избирате „За сайта“. Зарежда се нова страница в която ще видите бутон „Нова тема“. Оттам писането на тема е ясно.

 

 

Как да редактирате профила си през форума?

 

 

Отидете на страница „Контакти“. Има директна връзка „Редактиране на профила“.

 

 

 

                  Иван Занев, WEB-дизайнър

                  Единствено за отстраняване на технически проблеми:

      support@diagnosa.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Вж. “King Tut’s beard ‘hastily glued back on with epoxy’” by Harriet Alexander, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Thursday, 22 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/11361822/King-Tuts-beard-hastily-glued-back-on-with-epoxy.html

[2] Government Communications Headquarters (GCHQ).

[3] Вж. “Snowden documents show UK spies stored journalists’ emails: report” by Credit: Reuters/Charles Platiau, Reuters, reuters.com, London, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.reuters.com/article/2015/01/19/us-britain-security-media-idUSKBN0KS1ON20150119

[4] Вж. “Insider Reveals Collapse Timeline”, Paul Craig Roberts Interviewed by Alex Jones on Foreign Policy Implications of Charlie Hebdo, TheAlexJonesChannel, YouTube, January 14, 2015 г., online: https://www.youtube.com/watch?v=0uXTmoyIAUg#!

[5] Tracy Borman – “Thomas Cromwell: The Untold Story of Henry VIII’s Most Faithful Servant”, Atlantic Monthly Press, Grove/Atlantic, Inc., New York, NY, 2015 г., Chapter 9 – “Good master secretary”.

[6] Вж. 007 – Video – Alessio Rastani on the BBC – Goldman Sachs Rules The World в: Георги Ифандиев – „В лъжи и измами живот минува, или защо и как човечеството постепенно губи щастието си“, „Диагноза с Георги Ифандиев“, diagnosa.net, София, 12 декември 2014 г., online: http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%d0%b2-%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%b8-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b8 или от YouTube от online: https://www.youtube.com/watch?v=zCbOwV9506I

[7] Библия, „Пета книга на Мойсей – Второзаконие“, гл. 2, ст. 25.

[8] Библия, „Книга на Исус Навин“, гл. 23, ст. 3.

[9] Библия, „Втора книга Царства“ (при евреите „Втора книга на Шмуел [Самуил]“), гл. 12, ст. 29-31.

[10] Например на 24 юли 2014 г. в иракския град Мосул шийтски бойци разрушиха с взрив Джамията на пророка Йона, който е и старозаветен, тя се оказа… шийтска. Но в античността е била асирийски храм, а през ранното Средновековие – несторианска черква. Но нали знаете – „невежеството е сила“, както е писал Джордж Оруел.

[11] Вж. Alexander Goldfarb with Marina Litvinenko – “Death of a Dissident: The Poisoning of Alexander Litvinenko and the Return of the KGB”, The Free Press, New York, NY, 2007 г.

[12] Вж. напр. “Alexander Goldfarb, Ph.D.”, Research Summary, The Public Health Research Institute Center, New Jersey Medical School, Newark, New Jersey, дата не е посочена, online: http://web.archive.org/web/20080404184048/http://www.phri.org/research/res_pigoldfarb.asp

[13] Серго Берия – „Мой отец – Лаврентий Берия“, „Современник“, Москва, 1994 г., стр. 270-271.

[14] Вж. напр. „Гольдфарб, Алекс: Глава Фонда гражданских свобод“, „Лента.ру“, lenta.ru, Москва, суббота, 24 января 2015 г., online: http://lenta.ru/lib/14160250/

[15] Вж. “Death of a Dissident, by Alex Goldfarb & Marina Litvinenko” by Anne Penketh, “The Independent”, London, July 6, 2007 г., статията е свалена от интернет. Да напомня, че собственик на изданието е Александър Лебедев, бивши служител на Съветското посолство в Лондон, член на КПСС и офицер от КГБ.

[16] “If I were Greek, I’d be tempted to vote for the Marxist” by Charles Moore, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Saturday, 24 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/11365587/If-I-were-Greek-Id-be-tempted-to-vote-for-the-Marxist.html

[17] Пейо К. Яворов – „На нивата“, 1914 г.

[18] Вж. напр. Michael Fooner – “Interpol: Issues in World Crime and International Justice”, Plenum Press, New York, NY, 1989 г., стр. 46; също: “Interpol Private Group, Public Menace: A Police Organization Involved in Criminal Activities”, Church of Scientology, Riverside County, CA, 1990 г., цялата книга. Книгата е в архива на автора.

[19] Constitution of the International Criminal Police Organization – ICPO-Interpol, adopted by the General Assembly at its 25th sessionр Vienna – 1956 г., Office of Legal Affairs, Interpol, Lyon, France, 1956/2008 г. В архива на автора.

[20] Вж. напр. “Interpol reacts to ICIJ story” by Ricardo Sandoval Palos, Center for Public Integrity, International Consortium of Investigative Journalists, icij.org, Washington, DC, July 20, 2011 г., online: http://www.icij.org/project/interpols-red-flag/interpol-reacts-icij-story

[21] Вж. напр. “The smoke and mirrors of the tobacco industry’s funding of Interpol” par Mathieu Martinière, Robert Schmidt, “Mediapart”, mediapart.fr, Paris, 30 octobre 2013 г., online: http://www.mediapart.fr/journal/international/301013/smoke-and-mirrors-tobacco-industrys-funding-interpol; “Interpol: Wer hilft hier wem?”, “Die Zeit”, Nº 42, “Zeit Online”, zeit.de, Hamburg, 21. Oktober 2013 г., online: http://www.zeit.de/2013/42/internationale-polizeiorganisation-interpol-pharmaindustrie/komplettansicht и др.

[22] Нов ред на вековете, лат. Точният съвременен превод на израза, въведен от поета Вергилий е: „нов световен ред“ или поне „нов бъдещ ред“.

[23] “The Davos oligarchs are right to fear the world they’ve made” by Seumas Milne, “The Guardian”, theguardian.com, London, Tuesday, 20 January 2015 г., online: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jan/22/davos-oligarchs-fear-inequality-global-elite-resist

[24] Douglas Reed – “The Controversy of Zion”, The Noontide Press, Torrance, CA, Under licence from: Veritas Publishing Company Pty., Ltd., Bullsbrook, Western Australia, 1985 г., стр. 395; Херман Раушнинг – „Хитлер каза…: Поверителни разговори на фюрера за плановете му за завладяване на света“, Книгоиздателско сдружение „АЛ“, Варна, 1992 г., стр. 103-104.

[25] Според Джон Лок, новородените са с гладки мозъчета. Лишени са от съзнание. Това е tabula rasa.

[26] У нас почти всички млади журналисти и особено журналистки (все пак те вече преобладават – феминизъм, ”bro” – „брато“, както би го нарекъл обитателят на Белия дом) наричат тези парламентарни тела „камери“. Може и да са прави. Само дето липсва Ziklon B, ако питате ционистите…

[27] Вж. Chapter 10: “Bush & Obama: Age of Terror” в: “Oliver Stone’s Untold History of the United States”, Ixtlan Productions, “Showtime” – “SHO”, New York, NY, 2012 г.

[28] „Историкът акад. Константин Косев: Луканов ми казваше: „Ще премахнем социализма, но капиталистите ще бъдем ние“ by slivensega, „Сливен днес и утре“, slivensega.wordpress.com, Сливен, 23 ноември 2014 г., online: https://slivensega.wordpress.com/2014/11/23/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0/

[29] Gary Allen with Larry Abraham – “None Dare Call It Conspiracy”, Concord Press, Seal Beach, Ca, 1971 г., стр. 32. Книгата е в архива на автора.

[30] “Obama’s 2015 State of the Union address – full text” by Guardian staff, “The Guardian”, theguardian.com, London, Wednesday, 21 January 2015 г., online: http://www.theguardian.com/us-news/2015/jan/20/obama-state-of-the-union-2015-full-text

[31] “Richest 1% will own more than all the rest by 2016”, Oxfam International, oxfam.org, Oxford, UK, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-01-19/richest-1-will-own-more-all-rest-2016

[32] Вж. “Who we are: Together we can achieve a fairer world without poverty”, Oxfam International, oxfam.org, Oxford, UK, 2015 г., online: http://www.oxfam.org/en/about/

[33] “Do the wealthy pay lower taxes than the middle class?” by Robert Frank, CNBC, cnbc.com, , New York, NY, Thursday, 15 January 2015 г., online: http://www.cnbc.com/id/102341748#.

[34] “The religion of millionaires” by Robert Frank, CNBC, cnbc.com, New York, NY, Wednesday, 14 Jan 2015 г., online: http://www.cnbc.com/id/102337046

[35] Вж. “The World Factbook”, CIA, cia.gov, Washington, D.C., 20015 г., от online: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/xx.html

[36] “Over 1/5th of Putins Billionaires Are Jewish: The Upsetting Ethnic Taxonomy of Russia’s Richest Businessmen” by Steve Sailer, From Global Voices, “The Unz Review”, unz.com, Palo Alto, CA, November 2, 2014 г., online: http://www.unz.com/isteve/putins-billionaires-jews-make-up-over-15th/

[37] Пак там.

[38] Вж. “Ron Unz”, From Wikipedia, the free encyclopedia, Wikipedia, en.wikipedia.org, San Francisco, CA, last modified on 10 November 2014 г., online: http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Unz

[39] Rabbi Harry Waton – “A Program For The Jews And An Answer To All Anti-Semites: A Program For Humanity”, Published by Committee for the Preservation of the Jews, New York, NY, March 1939 г., стр. 92, 99-100.

[40] Пак там, стр. 100.

[41] Пак там, стр. 38-39.

[42] Вж. Lenni Brenner – “Zionism in the Age of the Dictators”, Croom Helm, London, 1983 г., стр. 287 и сл.; Lenni Brenner – “51 Documents: Zionist Collaboration with the Nazis”, Barricade Books, Fort Lee, NJ, 2010 г.

[43] Вж. Hennecke Kardel – “Adolf Hitler – Begründer Israels”, Verlag Marva, Genf, 1974 г. Книгата на немски и в превод на английски е в архива на автора.

[44] Вж. “America: Freedom to Fascism”, Written, produced and directed by Aaron Russo, Distributed by Cinema Libre Studio, Los Angeles, CA, 2006 г.

[45] На латински. Първият израз е приписван на Гай Юлий Цезар, който през 49 г. пр.Р.Хр. се колебаел, дали да прекоси реката Рубикон, смятана за граница между северната и южната част на Апенинския полуостров, сега – Северна и Южна Италия. „Да прекосиш Рубикон“ се е превърнало в синоним на „само напред, няма връщане назад“.

[46] Хенри Форд – „Интернационалните евреи: Най-наболелият световен проблем“, Издателство „Жарава“, София, 2002 г., стр. 33.

[47] “UK to ‘quadruple’ investment in China within five years” by Rebecca Burn-Callander, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/11353826/UK-to-quadruple-investment-in-China-within-five-years.html

[48] Пак там.

[49] Сюзан Лабен – „Тайният план за завладяване на Европа“, Издателство Монархическо-Консервативен Съюз, София, 1993 г., стр. 60.

[50] Владимир Истархов – „Удар Русских Богов“, Издательство ЛИО „Редактор“, С.-Петербург, 2001 г., стр. 190.

[51] “UK to ‘quadruple’ investment in China within five years” by Rebecca Burn-Callander, “The Telegraph”, вече цит. съч.

[52] Вж. “France’s urban ‘apartheid’: Paris attacks rattle the Republic’s model of integration (part 2)” by François Picard, “Debate”, “France 24”, france24.com, Paris, Thursday, 22 January 2015 г., online: http://www.france24.com/en/20150121-the-debate-french-apartheid-part2/

[53] Franceчs National Observatory on Secularism, както е на английски. Какви служби!

[54] “Inaugural Address of President John F. Kennedy”, Washington, D.C., January 20, 1961 г., John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Columbia Point, Boston MA, online: http://www.jfklibrary.org/Research/Research-Aids/Ready-Reference/JFK-Quotations/Inaugural-Address.aspx

[55] “UK to ‘quadruple’ investment in China within five years” by Rebecca Burn-Callander, “The Telegraph”, вече цит. съч.

[56] Пак там.

[57] Като тестикулите – участват, но не влизат, ср.

[58] Съкращение от Foreign Office – Министерството на външните работи на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

[59] Буквално – без широки къси панталони. Това е названието, което френската аристокрация дала на революционерите, които ходели обути в дълги панталони. Смятала ги за простаци, каквито действително били. Поне – повечето от сан-кюлотите. Но палачинката се обърнала, както казваме на жаргон. Sans-culotte-ите завзели властта и изклали благородниците. Да припомня старата мъдрост, че най-добре се смее онзи, който се смее последен. Оттогава Франция все повече затъва. От водеща държава на планетата, която си е съперничила единствено с Англия и Испания, сега е второкласна мултинационална страна, бързо спускаща се към треторазредно положение.

[60] “No wonder the Chinese want to pay homage to our great Queen” by Cristina Odone Royal family, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, June 12th, 2014 г., online: http://blogs.telegraph.co.uk/news/cristinaodone/100276091/no-wonder-the-chinese-want-to-pay-homage-to-our-great-queen/

[61] “China’s Economy Expands at Slowest Rate in Quarter-Century” by Alexandra Stevensonjan, “The New York Times”, nytimes.com, New York, NY, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.nytimes.com/2015/01/20/business/international/china-gdp-growth-rate-slowest-since-1990.html?_r=0

[62] Вж. напр. “Chinese businessman Wang Jianlin now owns 20% stake in Atletico Madrid” by Peter Quinn, “World Soccer Talk”, worldsoccertalk.com, Lake Worth, FL, Wednesday, January 21, 2015 г., online: http://worldsoccertalk.com/2015/01/21/chinese-businessman-wang-jianlin-now-owns-20-stake-in-atletico-madrid/

[63] “George Osborne wants to give Chinese investors an access-all-areas pass to Britain” by Benedict Brogan, “The Daily telegraph”, telegraph.co.uk, London, October 14th, 2013 г., online: http://blogs.telegraph.co.uk/news/benedictbrogan/100241199/george-osborne-wants-to-give-chinese-investors-an-access-all-areas-pass-to-britain/

[64] Вж. напр. “China economy grows at slowest pace in 24 years” by Li Anne Wong, CNBC, cnbc.com, New York, NY, Tuesday, 20 January 2015 г., online: http://www.cnbc.com/id/102347969#.

[65] Заглавие на документален филм.

[66] Провален човек, пораженец, англ. (Вж. “Sir Winston Churchill: our saviour, my boss” by Victoria Lambert, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Thursday, 22 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/history/britain-at-war/11360734/Sir-Winston-Churchill-our-saviour-my-boss.html)

[67] “Revealed: thousands of Britons on benefits across EU” by Alberto Nardelli, Ian Traynor in Brussels, and Leila Haddou, “The Guardian”, theguardian.com, London, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jan/19/-sp-thousands-britons-claim-benefits-eu

[68] “Fortress mentality on EU migration creates xenophobia, warns Italian PM: Matteo Renzi says defensive attitude in debate about freedom of movement opens the door to right-wing nationalism” by Alberto Nardelli, Ian Traynor in Brussels, Leila Haddou and Rowena Mason, “The Guardian”, theguardian.com, Tuesday, 20 January 2015 г., online: http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jan/19/fortress-mentality-european-migration-creates-xenophobia-italian-pm-matteo-renzi

[69] Направо от извора, англ.

[70] Родените след края на Втората световна война. Възприет е периодът 1946–1964 г.

[71] Съкращение от National Health Service – Национално здравно обслужване, англ. Това е т. нар. Здравна каса – типично социалистическата система на лечение във Великобритания, която предразполага към огромна прахосничество и корупция. Тъй като хората са еднакви навсякъде.

[72] В оригинала – “a welfare state”.

[73] Хари Брауни, американски писател и политик, който през 1996 и 2000 година беше кандидат за президент на малката Либертарианска партия, в: “Why I am a libertarian” by Harry Browne, WorldNetDaily (WND), wnd.com, Washington, D.C.[, 20 June 2002 г., online: http://www.wnd.com/2002/06/14303/

[74] Американски расист, който въвел дискриминационно законодателство, оцеляло до края на Гражданската война през 1865 г.

[75] “Liberalism Versus Blacks” by Thomas Sowell, Townhall.com, Camarillo, CA, January 15, 2013 г., online: http://townhall.com/columnists/thomassowell/2013/01/15/liberalism-versus-blacks-n1489212/page/full

[76] “NHS cannot cope with ageing population, warns top doctor” by Denis Campbell, health correspondent, “The Guardian”, theguardian.com, London, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.theguardian.com/society/2015/jan/19/nhs-we-have-not-fit-for-future-warns-top-doctor-bruce-keogh?CMP=EMCNEWEML6619I2

[77] Вж. “Could your dentist be destroying your teeth?” by Antonia Hoyle, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Monday, 19 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/health/11350853/Could-you-dentist-be-destroying-your-teeth.html

[78] Пак там.

[79] За мен и сега тази сума е голяма. А през пролетта на 1991 година си беше доста солидна.

[80] “Stern fathers, religious zealots and prudes? How we got the Victorians wrong” by A.N. Wilson, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, Saturday, 24 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/history/11364833/Stern-fathers-religious-zealots-and-prudes-How-we-got-the-Victorians-wrong.html

[81] “Obama’s 2015 State of the Union address – full text” by Guardian staff, “The Guardian”, вече цит. съч.

[82] Пак там.

[83] Веднъж, преди много години, питах мой съученик и някогашен много близък приятел, преди да стане известен хирург-ортопед, шеф на „Пирогов“ и служебен министър на здравеопазването, какво би направил, ако уцели шестица от тогавашното „Тото 2“? Явно обмислял вероятността, без изобщо да се замисли, той ми отговори: Ще се изсера във всяка стая и ще се овалям в лайната. Та хората да кажат: „Спечели шестица и се насра!“ Беше от предградията… След време разбрахме, че е донасял.

[84] Вж. “Goldman Sachs 10,000 Small Businesses – New York Conference”, Michael R. Bloomberg joined Goldman Sachs Chairman and CEO Lloyd Blankfein, Warren Buffett and Dr. Michael Porter as a co-chair of the Goldman Sachs 10,000 Small Businesses Advisory Council, “Goldman Sachs”, YouTube, July 1, 2014 г., online: https://www.youtube.com/watch?v=8IP51ExIxro

[85] Семейство Ротшилд управлява света чрез посредници като „Голдмън Сакс“, англ.

[86] Вж. “Narendra Modi hugs Obama at start of three-day India visit” by Agencies, “The Telegraph”, telegraph.co.ukр London, Sunday, 25 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/11368120/Narendra-Modi-hugs-Obama-at-start-of-three-day-India-visit.html

[87] Вж. 002 – Video – Gerald Celente America Sinks and People Have No Money, в: Георги Ифандиев – „Да бъдете свободни в несвободен свят не е предизвикателство, а въстание – разбунтувайте се!“, „Диагноза с Георги Ифандиев“, diagnosa.net, София, неделя, 18 януари 2015 г., online: http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bd или от YouTube от online: https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=x6sKd5eimt0&x-yt-ts=1421914688

[88] Вж. “Obama ends day of Indian pageantry with $4 billion pledge” by Sanjeev Miglani and Roberta Rampton, New Delhi, Reuters, reuters.com, New York, NY, Monday, January 26, 2015 г., online: http://www.reuters.com/article/2015/01/26/us-india-obama-idUSKBN0KX0OW20150126

[89] Вж. Георги Ифандиев- „Ако ви е харесало да живеете в 1984 година, то направо ще обикнете 2014-а! – Част 1“, „Диагноза с Георги Ифандиев“, diagnosa.net, София, 6 януари 2014 г., online: http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8-%D0%B5-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2-1984-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%82

[90] “India, China mustn’t fall into trap of rivalry set by the West” by Wen Dao, “Global Times”, globaltimes.cnр Beijing, Tuesday, 26 January 2015 г., online: http://www.globaltimes.cn/content/903927.shtml

[91] Освен онези, които ще бъдат изброени, също така – резултатите от изборите в Индия, събитията в Украйна и т.н.

[92] Утре е възможно да го обяви за „изконно своя територия“! Какво ще й попречи? Все пак е ядрена сила, нали?

[93] “U.S. and India Share Sense of Unease Over China” by Peter Baker and Gardiner Harrisjan, “The New York Times”, nytimes.com, New York, NY, Tuesday,  26 January 2015 г., online: http://www.nytimes.com/2015/01/27/world/us-and-india-share-sense-of-unease-over-china.html

[94] “Obama’s Trip Emphasizes Role of Pacific Rim” by Jackie Calmes, “The New York Times”, New York, NY, November 18, 2011 г., online: http://www.nytimes.com/2011/11/19/world/asia/obamas-trip-sends-message-to-asian-leaders.html?_r=0

[95] Вж. “J.C. Penney, Macy’s to shut stores, lay off scores” by Gary Strauss, USA Today, “USA Today”, usatoday.com, Tysons Corner, Virginia, Geneva, Switzerland, January 8, 2015 г., online: http://www.usatoday.com/story/money/business/2015/01/08/jc-penney-to-shutter-40-stores-lay-off-hundreds/21448085/; “Macy’s to shutter 14 stores, expects charges up to $110M” by Hailey Lee, CNBC, cnbc.com, New York, NY, January 8, 2015 г., online: http://www.cnbc.com/id/102292397

[96] Вж. напр. “How Europe reacted to Syriza’s win” by Telegraph reporter, “The Telegraph”, telegraph.co.ukр London, Monday, 26 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11368970/How-Europe-reacted-to-Syrizas-win.html

[97] Вж. “Who is Syriza leader Alexis Tsipras?” by Nick Squires, Athens, “The Telegraph”, telegraph.co.ukр London, Monday, 26 January 2015 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11368988/Who-is-Syriza-leader-Alexis-Tsipras.html

[98] Ανεξάρτητοι Έλληνες – независими гърци, гр.

[99] Вж. напр. “Angela Merkel is Hitlers Daughter and a Rothschild” by Vatic Master, “The Vatic Project”, vaticproject.blogspot.com, Colorado, USA, 22 December 2013 г., online: http://vaticproject.blogspot.com/2013/12/angela-merkel-is-hitlers-daughter-and.html

[100] Вж. напр. “Greece hires Rothschild, Goldman for Proton, TT bank sell-off”, Reuters, reuters.com, London, Friday, June 28, 2013 г., online: http://www.reuters.com/article/2013/06/28/greece-banks-idUSL5N0F428M20130628

[101] Вж. “Vladimir Putin: The 10th Most Admired Man in America: The widely denounced Russian leader received more positive votes than Mitt Romney, Joe Biden, or Bono in an annual Gallup survey” by Russell Berman, “The Atlantic”, theatlantic.com, Washington, D.C., December 29, 2014 г., online: http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/12/vladimir-putin-the-10th-most-admired-man-in-america/384085/

[102] Вж. “Roman Abramovich’s ‘$70 million New York super-mansion’” by Andrea Mammone, “The Telegraph”, telegraph.co.uk, London, 17 January 2014 г., online: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/11352797/Roman-Abramovichs-70-million-New-York-super-mansion.html

[103] Игор Бунич – „Златото на партията“, Издателство „Прозорец“, София, 1996 г., стр. 350.