Здравейте, Гост [Логин]
Територия на истината и свободното слово

Агора

Здравей Гост 

Сгъсти или разшири описанието.

Здравейте, публикуването в този форум изисква регистрация.

Страници: [1]
Автор Заглавие:Върви народе възродени или... дядо пръдна
Encho
Новак
Публикации: 4
Пост Върви народе възродени или... дядо пръдна
на: July 13, 2013, 13:25

„Честта на нацията е нещо реално съществуващо. Народите, които не желаят да отстояват честта си, рано или късно губят свободата и независимостта си, което в края на краищата е наистина справедливо, тъй като мизерните поколения, лишени от чест, не заслужават да се ползват от благата на свободата. Който желае да остане страхлив роб, той не може да притежава чувство за чест, понеже заради него неизбежно ще му се наложи да влезе в конфликт с едни или други враждебни сили.”
.
Сега ще ви разкажа за един нашенец, който като ученик, заедно с комшийчетата пасял добитъка като много други деца по него време. Това което ме впечатли и накара да запомня тази история е че, докато пасял говедата, четял на глас пред другите овчарчета „Капиталът” от Карл Маркс. Явно е смятал, че извършва някакво голямо юначество. В същност само е обърквал детските глави, защото след време едно от вече отдавна порасналите деца каза, че много ги е било страх, когато им е четял, как „един призрак броди из Европа”. Такива ми ти работи... Какво може да се очаква, когато козарите и говедарите започнат да сричат Карл Маркс по поляните!?...
Е, какво друго освен из България да започне да броди и един друг призрак – призракът на простотията. А когато двата призрака – този на комунизма и на простотията се сляха, то те се материализираха в т. нар. „нов социалистически човек”, носител на „новия социалистически морал”.
От разказите на моите баба, дядо и други стари хора съм научил, че по онова време, преди съветските танкове да прегазят нашата страна, хората са спазвали определен ред, предаван в семейството от бащи на синове. Няма да се разпростирам. Ще спомена само, че ако някой е изтървял хляб на земата, при вдигането му го е целувал, като знак на преклонение към този, който ни храни. Ако някой без да иска изпусне газове пред други хора, това се е считало за много укорително деяние. Провинилият се трябва да се извини пред всеки един от присъстващите по отделно, да му целуне ръка и поиска прошка... Невероятно нали!?
Сега се сещам за един пасаж от филма „Дзифт” в който „новите социалистически хора” се забавляваха като си палеха пръднята !!! – („От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?” Матей 7/16)
Историята продължава, когато четящото Маркс овчарче, е вече остаряло и е дядо на едно 5-6 годишно момиченце. В стаята са баба, дядо и внуче. Дядото лежи на леглото, бабата седи на стола и внучето си играе около тях. Идилия!
В един момент дъртият хитрец, явно осенен от оная муза, която го е споходила, когато е чел Маркс по поляните, се надига от леглото и заглушава разговора на присъстващите с една дълга, звучна пръдня. Детето, шокирано, замръзва на мястото си. Поглежда към бабата и едва отронва – „Бабооо...” Тогава дъртачката започва да пляска с ръце и да се кикоти – „Хахаха...Кикики... Какво направи дядо, а? Какво направи? Хахаха...” Детето, все още очудено и смутено едва отвръща – „Ами, дядо пръдна...” Бабата ухилена до уши отвръща „Дааа...дядо пръдна, хахаха”
И как свършва историята ли?... Ами след малко от стаята се чува как трима души се смеят, пляскат с ръце и повтарят „Дядо пръдна, дядо пръдна”...Идилия !!!
Не знам защо, но винаги, когато се сетя за тази случка, в съзнанието ми изплува празника на Светите братя Кирил и Методий и деца пеещи „Върви народе възродени”.
А накъде ли върви народа и кой го насочи натам? И изобщо има ли връщане? И каква стана тя?... Дядо пръдна!... Отдавна!

Страници: [1]
Mingle Форум by cartpauj
Версия: 1.0.33.2 ; Страницата заредена за : 0.052 секунди.

Анкета:

Редно ли е 27 лета след промените все така да ни ръководят и поучават комунисти, ченгета, московски възпитаници, номенклатурни рожби учили на Запад, и нагаждачи?

View Results

Loading ... Loading ...